Î: Ce este tartrul?

 R: Placa bacteriană este o substanță moale de culoare galben-gri care aderă la suprafața dintelui și care este compusă în principal din glicoproteine și polizaharide în care trăiesc bacterii (atât aerobe cât și anaerobe). Aceste colonii bacteriene sunt în mare parte eliminate de pe suprafața dinților printr-o igienă orală adecvată.  Dacă însă placa bacteriană stă mai mult timp pe dinte fără să fie eliminată printr-o igienă dentară corespunzătoare aceasta începe să se solidifice prin absorbția calciului și fosforului din salivă. În timp procesul acesta dă naștere tartrului, o substanță mai dură decât osul și care nu se mai poate îndepărta prin periajul dentar.

primeart_48Î: De ce este tartrul dăunător?

R: Pe lângă aspectul inestetic conferit dinților acumularea tartrului poate duce la boli ale gingiilor și parodontale. Din cauza tendinței plăcii bacteriene și tartrului de a se acumula de-a lungul gingiilor acestea se pot irita și infecta, cauzându-le inflamarea cunoscută sub numele de gingivită. Gingivita este caracterizată prin umflarea, înroșirea și sângerarea gingiilor. În această fază procesul poate fi stopat cu ușurință printr-o igienă orală adecvată. Dacă însă acesta continuă, procesul de desprindere a gingiilor continuă și el iar placă bacteriană pătrunde din ce in ce mai mult în spațiul dintre dinte și gingie. Pe măsură ce pătrund mai adânc bacteriile aerobe devin din ce în ce mai puțin active în timp ce bacteriile anaerobe devin din ce în ce mai active, acestea fiind însă mult mai distructive decât cele aerobe (produc anumite toxine care distrug țesutul gingival și osul mult mai rapid). Pierderea țesutului osos are după aceea efecte catastrofale asupra danturii.

 Î: Stratul de tartru protejează smaltul dinților?

 R: Dimpotrivă. Sub stratul de tartru bacteriile anaerobe afectează smalțul în același mod în care afectează osul subgingival, slăbindu-l. Smalțul de pe care este îndepărtat tartrul și-a pierdut strălucirea, are un aspect mai poros și o colorație mai gălbuie.

 Î: Cât de des trebuie efectuat detartrajul?

 R: Se recomandă ca măcar odată pe an iar în cazul fumătorilor chiar odată la 6 luni. Cu această ocazie medicul dentist va putea detecta și trata și alte eventuale probleme dentare incipiente (carii, etc).

 Î: Este detartrajul suficient pentru evitarea bolii parodontale?

 R: Nu, dar este esențial în tratarea acesteia. Detartrajul este acea parte a igienei dentare care nu poate fi făcută acasă. El trebuie întotdeauna însoțit de o igienă orală corespunzătoare: periaj dentar de două ori pe zi dimineața și seara (de preferință utilizând o periuță electrică) precum și periaj interdentar odată pe zi.

 Î: Cum trăiau oamenii înainte fără detartraj?

 R: Regimul alimentar s-a schimbat foarte mult în ultimele 2-3 generații. Înainte nu se consuma zahăr rafinat pentru că nu exista, se consuma mult mai puțină carne iar hrana era naturală, fără aditivi, conservanți, modificată genetic etc. Cine reușește să se apropie de un asemenea regim alimentar are mult mai puține probleme cu dinții și în ziua de azi. Dar chiar și așa, de multe ori oamenii în vârstă își pierdeau dinții astfel încât se credea că acesta e chiar un proces natural, ceea ce nu e cazul, era vorba de fapt de boala parodontală. Cei care nu își pierdeau dinții la bătrânețe foloseau pe post de  pastă de dinți sarea și pe post de periuță degetele dar își păstrau o stare de igienă dentară cât de cât corespunzătoare.  Atunci ca și acum adevărul a rămas același: dinți curați înseamnă dinți sănătoși!

tartru4Î: Detartrajul este dureros?

R: Nu. Detartrajul se poate realiza manual sau cu instrumente activate sonic sau ultrasonic. Aceste dispozitive produc o usoară vibrație pe suprafața dintelui, îndepărtand astfel tartrul, iar un jet de apă menține temperatura optimă la nivelui dinților. La finalul procedurii, finisarea suprafeței dentare este realizată prin periaj profesional (o periuță cu peri rotativă sau de cauciuc și pastă de dinți).

 Dacă este necesar să se pătrundă mai mult subgingival (peste 3 mm) atunci se va folosi anestezic local. În anumite cazuri mai grave detartrajul subgingival se poate efectua în mai multe ședințe.

 După detartraj anumite persoane pot avea sensibilitate dentară mărită timp de 1-3 zile.

 Î: De ce este riscant detartrajul?

 R: Detartrajul este riscant într-un singur caz: atunci când nu este făcut!

În luna Septembrie te aşteptăm cu o ofertă promoţională  Detartraj + Periaj profesional + Air Flow cu doar 220 149 Lei.