ChewingGumRăspunsul este cu siguranță DA, cu condiția să nu fie îndulcită cu zahăr!

Este soluția ideală atunci când mănânci în oraș, la birou sau în alte locuri unde nu ai cum să îți scoți tacticos periuța și să îți cureți regulamentar, timp de măcar 2 minute, dinții. Asta în special dacă se consumă alimente îndulcite din abundență cu zahăr, lucru din păcate destul de frecvent în ziua de azi.

Guma de mestecat își dovedește calitățile și în alte aspecte: ajută digestia, elimina mirosurile neplacute din gura (halena), înlătură senzația de foame atunci când ești la cură de slăbire sau se poate dovedi un ajutor util pentru cei care își propun să se lase de fumat. De asemenea ajută la înlăturarea stărilor de anxietate și te ajută să te concentrezi mai bine în situații mai mult sau mai puțin stresante.

Mestecatul gumei stimulează producerea de salivă care neutralizează și „spală” acizii produși când resturile de mâncare sunt descompuse de bacteriile din gură.  Pe deasupra, saliva întărește smalțul, aducând un surplus de calciu și fosfat. Unele studii demonstrează că mestecatul gumei pentru 20 de minute după masă previne apariția cariilor.

Din fericire multe tipuri de gume de mestecat existente pe piață sunt îndulcite cu xylitol (care se găsește în fibrele multor fructe, legume, ciuperci, cereale sau scoarța unor copaci). Acesta este un îndulcitor  fără efecte secundare negative cunoscute ba din contră, are efecte benefice pentru sănătatea danturii reducând cu până la o treime incidența cariilor și ajutând procesul de remineralizare a smalțului.

Guma îndulcită cu aspartam este contraindicată (consumul excesiv al acestuia crește riscul de a face diabet sau cancer; de asemenea aspartamul este contraindicat viitoarelor mămici în timpul sarcini, putând dăuna fătului).

Guma îndulcită cu manitol sau sorbitol poate de asemenea induce efecte secundare neplăcute legate de tractul gastro-intestinal (diaree), mai ales persoanelor sensibile și dacă este consumată în cantități mari.

Ca și contraindicații ale gumei de mestecat menționam cazurile în care unele lucrări dentare recente pot fi afectate negativ, caz în care guma trebuie evitată.