Cele mai recente studii de medicină dentară arată că malpoziţiile dentare – dinţii strâmbi, distanţaţi sau înghesuiţi – constituie una dintre cele mai grave probleme de sănătate şi estetică dentară. Acestea duc la afecţiuni ale stomacului printr-o masticaţie defectuoasă, la apariţia cariilor şi la o pronunţie defectuoasă. Pe lângă problemele medicale, copiii care se confruntă cu probleme de ortodonţie sunt afectaţi emotional şi afectiv, dezvoltând chiar complexe de inferioritate. Corectarea danturii printr-un aparat ortodontic se poate face la diferite vârste, începând de la 6-7 ani. Astfel, la vârstele fragede se folosesc mai ales aparatele mobile sau fixe special concepute, până la zece-doisprezece ani fiind preferate aparatele mobile.

 

aparat_dentar_fixAparatele dentare fixe sunt folosite pentru  a corecta poziţia dinţilor şi este cea mai folosită variantă de tratament pentru tratarea anomaliilor dentomaxilare, recomandată atât pentru adulţi cât şi pentru copii. Tratamentul dureaza  aproximativ 18 luni. În cazul în care aparatul este scos prea devreme este posibil ca dinţii să revină în poziţia iniţială. De obicei, în primele 3-5 zile de la montarea aparatului pot apărea dureri din cauza forţelor aplicate pe dinţi, motiv pentru care pot fi administrate analgezice.

 

 

 

aparat dentar mobil copiiAparatul dentar mobil poate fi pus şi scos de către pacient la indicaţiile medicului ortodont. Aparatul este recomandat începând cu vârsta de 4 ani (pentru anomaliile severe), dacă anomalia nu s-a putut trata în totalitate, tratamanetul se continuă cu montarea unui aparat ortodontic fix.

 

 

 

Avantajele aparatului ortodontic mobil
Prin utilizarea aparatului dentar mobil se ghidează creşterea mandibulei şi a  maxilarului.
Arcadele se măresc şi permit eruperea dinţilor, alinierea corectă a acestora pe arcadă şi corectarea celor înghesuiţi.
Este mai ieftin decât cel fix.
Poate fi scos şi pus de către pacient, nefiind nevoie permanent de intervenţia medicului (de altfel acesta poate fi şi un dezavantaj).

 

Dezavantaje
Nu tratează toate problemele ortodontice.
Recomandat la copii şi adolescenţi.
Poate crea discomfort sau chiar leziuni la început.
Tratamentul se poate lungi dacă aparatul nu este purtat cât trebuie.
Conform “American Association of Orthodontists”, tratamentele ortodontice ar trebui începute între 9 şi 14 ani, vârsta la care tratamentul poate da rezultate spectaculoase într-un timp relativ scurt. În cadrul aceluiaşi studiu s-a observat faptul că există diferenţe de percepţie între opiniile părinţilor şi ale medicilor în legătură cu purtarea aparatului dentar de către copii. Spre exemplu, în cazul copiilor de 12 ani, deşi părinţii considerau că aceştia nu necesită tratament, la un control amănunţit al medicilor s-a constatat că 36% dintre adolescenţi au necesitat purtarea unui aparat dentar.

 

Ai la dispoziție o mulțime de soluții, însă dacă dorești să fii tratat de o echipa profesionistă de medici stomatologi contactează-ne la 0722.367.642 și o să îți povestim cum te putem ajuta noi.  Favorit Dental Clinic – Pasiune pentru lucrul bine facut!