1280x720Zâmbetul natural este un gest involuntar. Este un mod de a spune că ne încântă ceva sau cineva, că ne simțim bine sau că vrem să comunicăm o stare de bine. Este un semn de prietenie pentru interlocutor sau măcar de non-violență.

Zâmbetul voluntar poate fi însă la fel de benefic, dacă nu pentru tine, cel puțin pentru cei care te văd zâmbind. Zâmbetul așa zis „fals” sau „forțat” a căpătat și un nume în rândul psihologilor: Pan-Am Smile. Numele este legat de celebra companie americană Pan American care a înțeles că a zâmbi pasagerilor înseamnă foarte mult, uneori mult mai mult decât prețurile mici sau serviciile extra. Încă din anii `30 și până în 1991, compania a impus însoțitoarelor de zbor să zâmbească pasagerilor indiferent de situație, lucru care a influențat într-o anumită măsură ascensiunea companiei.

Zâmbetul Pan-Am a intrat în istorie și a fost împrumutat mai mult sau mai puțin agresiv de multe alte companii cu rezultate bune. Cui nu îi place să fie servit de cineva care zâmbește? Sigur, ne dăm oarecum seama când cineva zâmbește puțin forțat, dar parcă oricum este mult mai bine decât o față serioasă.

Zâmbetul ca terapie

Studiile arată însă că zâmbetul fals poate fi aproape la fel de benefic pentru organism ca cel „adevărat”, involuntar.  Zâmbetul fals poate să echilibreze tensiunea arterială și pulsul. Reduce stresul, încordarea și poate da o stare generală de bine. Poate nu imediat, însă, exersat zi de zi, rezultatele pot deveni vizibile, iar starea ta de bine se va amplifica.  Unde mai pui că vei observa cum tot mai multă lume îți zâmbește și ție, ca răspuns involuntar la atitudinea ta pozitivă.

Se spune că zâmbetul se poate învăța. Dacă stresul cotidian, grijile zilnice sunt mult prea mari, o terapie de râs și zâmbet poate descreți fruntea și te poate face să vezi lucrurile mai puțin gri. Te poate ajuta să comunici mai ușor cu cei din jur, să rezolvi mai ușor lucruri stresante, să ai în general o stare mai bună care se va reflecta în starea ta de sănătate și chiar să îți găsești un job mai bun (cine vrea să angajeze un ursuz!?).

Dacă nu reușești să zâmbești nici măcar voluntar, încearcă să te rupi puțin de rutina zilnică. Citește o carte bună, fă o plimbare, lasă deoparte știrile negative, urmărește un film – și alege neapărat o comedie – sau urmărește doar emisiuni de divertisment, chiar dacă nu îți plac foarte tare. Măcar câteva zeci de minute pe zi.

Desigur, un zâmbet mai mult sau mai puțin fals trebuie să fie „frumos” pentru a avea efectul scontat. Și chiar dacă atitudinea pozitivă nu e o problemă, atunci când eviți să zâmbești larg pentru că ți-e teamă că nu ai o dantură suficient de frumoasă ori de albă, nu îți faci deloc bine. Mai ales când pentru orice problemă dentară există o rezolvare, uneori una foarte simplă.

Este suficient să îți faci o programare la 0722.367.642 și vom povesti exact cum te putem ajuta. Haide să zâmbim împreună!