Dinții noștri sunt extraordinari! Fără ei noi nu am putea să vorbim, să mâncăm, să cântăm sau să zâmbim cum trebuie! Zâmbetul tău are mai multe secrete decât îți imaginezi, iar noi am adunat 20 detalii despre dinți pe care s-ar putea să nu le știi!

  1. Dinții fiecăruia sunt unici, la fel ca și amprentele.
  2. Smalțul dinților este cel mai dur țesut din corpul uman. (Nu folosi asta ca scuză pentru a deschide sticle cu dinții sau a sări peste periaj – dacă smalțul se erodează, pot apărea cariile și alte probleme dentare).
  3. Dinții permanenți se formează în momentul în care bebelușul se află în burtica mamei. Astfel, ceea ce mama mănâncă sau bea în timpul sarcinii poate afecta mugurii dinților permanenți cu mult înainte ca bebelușul să se nască.
  4. Gura ta produce peste 25000 de litri de salivă de-a lungul vieții – suficient pentru a umple două piscine!
  5. În medie, femeile zâmbesc de 62 de ori pe zi, în timp ce bărbații… doar de 8 ori. La polul opus sunt copiii, care zâmbesc în jur de 400 de ori pe zi!
  6. Dinții noștri conțin celule stem, care sunt momentan studiate de cercetători în încercarea de a face posibilă regenerarea dinților în viitor!
  7. Atunci când zâmbești, corpul tău eliberează endorfine, despre care sigur știi că sunt acei hormoni care te înveselesc! Zâmbește de câte ori ai ocazia, pentru o stare de bine!
  8. Pe măsură ce generațiile evoluează, lungimea maxilarului devine mai mică, ceea ce înseamnă că există din ce în ce mai puțin spațiu pentru dezvoltarea măselelor de minte! 35% din copii deja se nasc fără măsele de minte, un semn al evoluției!?
  9. Dinții se dezvoltă în trei etape. Mai întâi se formează sub gingie și apoi dezvoltă coroana. În cele din urmă, apare rădăcina dintelui, care îl ancorează în maxilar.
  10. Pasta de dinți a fost produsă prima dată în 1873 și era vândută la borcan.
  11. Folosirea aței dentare zilnic este la fel de importantă ca și periajul. Știai că periuța ta de dinți nu poate curăța aproape 40% din suprafața totală a dinților? Folosim ața dentară pentru a curăța locurile înguste dintre dinți, unde periuța nu poate ajunge.
  12. Dinții de lapte cad de obicei în aceași ordine în care au apărut.
  13. În medie, până la vârsta de trei ani, copiii au deja toți cei 20 de dinți de lapte. Adulții au de obicei 32 de dinți permanenți, care includ și măselele de minte.
  14. Dinții drepți nu sunt un etalon de frumusețe în toate culturile. De exemplu, în Japonia unii oameni apelează la fațete dentare strâmbe pentru a-și acoperi dinții drepți.
  15. Dacă ești dreptaci, probabil că mesteci mâncarea mai mult pe partea dreaptă. Dacă ești stângaci, vei avea tendința să mesteci mai mult pe partea stângă.
  16. 50% din oameni susțin că zâmbetul este primul lucru pe care îl observă la alte persoane.
  17. Placa bacteriană este formată din mai mult de 300 de tipuri de bacterii.
  18. Știai că poți moșteni zâmbetul părinților tăi? Ca dentiști, vedem adesea aceleași particularități dentare transmise de la părinți la copii!
  19. Doar o treime din dinții tăi sunt vizibili, restul fiind ascunși în gingii. E important să îți ții gingiile sănătoase printr-o igienă orală corectă.
  20. În China există o zi specială dedicată igienei orale numită ziua „Iubește-ți Dinții”, și se sărbătorește în fiecare an pe 20 septembrie.

Dinții sunt mai interesanți decât credeai, nu-i așa? Dacă ai întrebări despre îngrijirea dinților, nu ezita să le adresezi într-un comentariu și să faci o programare aici pentru o consultație la Favorit Dental Clinic!