Fiecare părinte este îngrijorat de sănătatea și dantura copilului chiar de la vârste fragede și este normal să fie așa. Pentru a lămuri căteva probleme importante am ales trei dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primim de la părinți la cabinet. Iată și răspunsurile specialistului nostru în pedodonție.
Când trebuie să încep să îmi duc copilul la dentist?
Prima vizită a copilului la dentist ar trebui să aibă loc nu mai târziu de împlinirea vârstei de un an. Poate părea devreme dar este o șansă ca eventualele probleme dentare să fie identificate din timp evitând posibile complicații viitoare. Este momentul în care poți discuta cu medicul stomatolog despre dietă și despre cum influențează aceasta sănătatea dentară. Poți discuta despre tipul de biberon folosit și cât timp este bine să îl utilizeze copilul tău, despre periaj și despre ce pastă de dinți ar trebui folosită. În plus vizitele la dentist de la vârste fragede îl fac pe copil să se simtă confortabil în cabinetul stomatologic și îndepărtează senzația de frică.
Sănătatea dinților copilului meu este afectată de dietă?
Răspunsul este un categoric DA. Cel mai bine este să se evite dulciurile, mâncărurile lipicioase și gustările dintre mese sau să fie urmate și de un periaj corect. Fructele, legumele și brânza sunt exemple de alimente care nu afectează dinții într-o mare măsură.
Biberoanele pot crea probleme deoarece lichidul din sticlă stă prea mult în contact cu dinții iar zahărul din ele poate duce la probleme dentare. Poate apărea așa numita „carie de biberon”. Cu cât copilul este învățat mai repede să bea din cană cu atât este mai bine pentru el și pentru dantura lui.
Copilul meu își suge degetul, îi poate afecta acest lucru dantura?
Mulți părinți nu știu că este normal ca un copil să își sugă degetul și că acest obicei poate să continue până la vârsta de 4 ani fără ca el să afecteze dantura. Totuși, dacă obiceiul persistă și după vârsta de 4 ani, este bine să îi spuneți medicului dumneavoastră stomatolog pentru a găsi o soluție. Nu trebuie să vă îngrijorați cu adevărat decât dacă obiceiul persistă chiar și după vârstă de 6 ani, când apar dinții permanenți din față.
Tu ce alte întrebări legate de dantura copilului tău ai? Ni le poți adresa printr-un comentariu la acest articol. Nu uita, la Favorit Dental Clinic îți stăm mereu la dispoziție pentru a îți răspunde la întrebări.