Senzația de gură uscată îți afectează viața? Nu ești singur! Ca medici dentiști întâlnim adesea pacienți care se confruntă cu această problemă incomodă în fiecare zi. Lipsa salivei duce adesea la disconfort, tuse, apariția cariilor dentare sau chiar a rănilor în gură, fiind astfel important să înțelegi cauzele senzației cronice de gură uscată pentru a o preveni.
Tratamentul medicamentos
Dacă urmezi un tratament medicamentos, trebuie să știi că anumite medicamente au ca efect secundar gura uscată: cele recomandate pentru tratarea depresiei, anxietății sau a bolii Parkinson, relaxantele musculare, antihistaminicele și nu numai. Dacă observi senzația de gură uscată atunci când începi să iei un medicament nou, nu ezita să îți anunți medicul despre această reacție secundară.
Dacă nu există altă alternativă de tratament iar medicamentul în cauză este singurul care te poate ajuta, încearcă să ai mereu la îndemână un pachet de gumă de mestecat sau dropsuri fără zahăr. Acestea stimulează producerea salivei și ameliorează senzația neplăcută de gură uscată.
Deshidratarea
Câteodată soluțiile sunt mult mai simple decât de așteptai… Dacă ai senzația de gură uscată frecvent, răspunde mai întâi la următoarea întrebare: bei cantitatea zilnică recomandată de lichide sau uiți adesea să acorzi importanță hidratării? O idee bună este să ai în permanent lângă locul în care lucrezi un pahar cu apă la vedere. Bea câte puțin de câte ori îți amintești pentru a evita deshidratarea.
Fumatul și consumul de alcool
Dacă fumezi sau consumi alcool, producția de salivă scade considerabil și rezultă adesea în senzația de gură uscată. Predispoziția către o producție mică de salivă combinată cu fumatul frecvent pot cauza de asemenea și o respirație neplăcută. Deși este greu, renunță la fumat pentru a-ți proteja sănătatea orală și generală! Atunci când consumi alcool, alternează fiecare pahar din băutura ta preferată cu un pahar cu apă pentru a evita uscarea gurii și a te hidrata în mod corect.
Ce alte soluții am?
Când vine vorba de ameliorarea uscăciunii gurii, poți de asemenea să apelezi și la alte trucuri:
- Alege ca gustare fructe și legume bogate în fibre. Consistența lor stimulează glandele salivare atunci când le ronțăi, curățând în același timp în mod natural dinții și limba. Îți recomandăm morcovii, tulpinile de țelină, merele sau orice altă cruditate preferată de tine!
- Renunță la băuturile bogate în cofeină sau zahăr, care atacă mai ușor smalțul dinților atunci când ai gura uscată. Alege să îți potolești setea cu apă sau lapte!
- Nu uita să folosești o pastă de dinți cu fluor, care are rolul de a te proteja împotriva cariilor și a bolilor parodontale, la care ești mult mai expus când ai gura uscată.
- Dacă observi că uscăciunea gurii este cea mai accentuată dimineața, probabil că umiditatea aerului în camera în care dormi este scăzută, cauzând înfundarea nasului și nevoia de a respira pe gură pe parcursul nopții. Apelează la un umidifcator de cameră pentru a restabili un nivel de umiditate al aerului confortabil în casa ta.
Un control de rutină la medicul dentist reprezintă primul pas spre apărarea împotriva sindromului de gură uscată. Medicii Favorit Dental Clinic vor putea identifica cel mai bine cauzele acestei afecțiuni și îți pot face recomandări personalizate pentru ca tu să îți protejezi dinții și să îți îmbunătățești calitatea vieții. Programează-te cu ușurință chiar aici.