Știm cu toții că igiena orală corectă este importantă la orice vârstă. Totuși, pe măsură ce îmbătrânești, s-ar putea să te întrebi dacă este cazul să faci anumite schimbări în rutina ta de îngrijire a dinților și dacă trecerea anilor este responsabilă pentru schimbările pe care poate le observi în gură.
Ce se întâmplă cu dinții noștri atunci când înaintăm în vârstă?
Pe măsură ce anii trec, de obicei apar anumite afecțiuni dentare cu care probabil nu te confruntai la tinerețe. Deși nu toată lumea dezvoltă aceste afecțiuni, se poate să fii deranjat la un moment dat de uscăciunea gurii, tocirea dinților, îmbolnăvirea gingiilor, carierea rădăcinilor dentare sau chiar sensibilitatea dentară.
Fluorul este important
Dacă ai trecut de vârsta de 55 de ani, trebuie să știi că ești expus la un risc mai ridicat de a dezvolta carii dentare. Fluorul devine astfel important pentru a preveni apariția acestora. Este recomandat să folosești o pastă de dinți cu flour de două ori pe zi, la periajul dinților. Dacă ești îngrijorat de apariția cariilor, medicul dentist îți poate oferi un tratament cu fluor la cabinet, pentru un nivel suplimentar de protecție.
Nu ignora bolile gingivale
Poate unele dintre afecțiunile dentare cel mai des întâlnite la persoanele care înaintează în vârstă sunt bolile parodontale. Vizitele regulate la medicul dentist și menținerea unei igiene orale bune te vor ajuta să previi și să tratezi bolile gingivale.
Îngrijirea protezelor dentare
Dacă porți o proteză dentară, asigură-te că o îngrijești la fel de bine cum ai îngriji și dinții naturali. Folosește o pastă de dinți special creată pentru proteze dentare și curăță-ți zilnic proteza. Nu uita de asemenea să îți periezi ușor gingiile și limba cu o periuță de dinți cu perii moi pentru a îndepărta bacteriile și resturile alimentare din gură. O igienă orală temeinică te va ajuta astfel să eviți posibile infecții sau chiar îmbolnăvirea gingiilor. Medicul tău dentist îți poate oferi instrucțiuni precise pentru îngrijirea corectă a protezei dentare, pentru ca aceasta să reziste cât mai mult timp.
Atenție la uscăciunea gurii
Deși nu este o regulă ca odată cu înaintarea în vârstă să apară uscăciunea gurii, anumite aspecte ale îmbătrânirii (precum tratamentele medicamentoase, afecțiunile cronice sau chiar cariile dentare) pot provoca apariția senzației de gură uscată. Uscăciunea gurii poate afecta și felul în care proteza dentară se așează în gură, adesea provocând iritarea zonei de contact dintre proteză și gingii.
Dacă te confrunți cu o gură uscată, există soluții pe care le poți încerca. În cazul în care uscăciunea este cauzată de un tratament medicamentos, îți recomandăm să îți consulți medicul. Reglarea dozajului sau înlocuirea tratamentului pot diminua semnificativ simptomele.
Un zâmbet sănătos arată grozav la orice vârstă. Menținerea unei igiene orale corespunzătoare și vizitele regulate la Favorit Dental Clinic te vor ajuta să previi problemele dentare și să zâmbești mereu fără grijă! Pentru programări și întrebări ne poți contacta aici. Te așteptăm cu drag!