Deși tradițiile care marchează pierderea dinților de lapte la copii diferă de la țară la țară, legenda Zânei Măseluță s-a bucurat de cea mai mare popularitate încă din prima parte a anilor 1900, când a fost inventată în SUA.

Primim adesea întrebări de la părinți despre cum să-și încurajeze copiii să se îngrijească zilnic de igiena lor orală, iar răspunsul nostru este simplu: folosiți-vă de tradiția Zânei Măseluță! Ca să îți fie ușor, ne-am gândit să îți oferim 5 idei creative pentru Zâna Măseluță pe care le poți pune în practică fără prea mare efort.

 

Creează propria tradiție a Zânei Măseluță în familia ta

Copiii încep să își piardă dinții de lapte între vârsta de 5 și 7 ani. Tot în această perioadă îți propunem să începi să îi explici copilului despre Zâna Măseluță și despre cât de important este ca el să își îngrijească zilnic dințișorii pentru a fi recompensat pe măsură când Zâna Măseluță îl vizitează!

Ai libertatea să înflorești povestea Zânei Măseluță cum consideri, cheia fiind să îi crești entuziasmul copilului legat de vizitele ei și micile bucurii pe care aceasta le poate lăsa ca recompensă. Probabil că micuțul va pune multe întrebări, așa că ține de tine să creezi propria poveste și cel mai important, condițiile recompenselor. Unii părinți povestesc copiilor curioși că zâna lasă diverse recompense, în funcție de cât de conștiincioși au fost cu periajul dinților de două ori pe zi sau cât de curajoși au fost când și-au pierdut dințisorul.

Alții chiar povestesc copiilor că Zâna Măseluță are mai multe ajutoare, fiecare din ele oferind un alt tip de recompensă: o zână atentă care lasă mici atenții în loc de bani, o zână mai leneșă care întârzie câteodată chiar și două zile (perfectă pentru situațiile în care uitați să puneți o recompensă sub pernă) și o zână foarte generoasă, a cărei vizită este mai rară și influențată de cât de atent a fost copilul la îngrijirea dințișorilor. Posibilitățile sunt nelimitate!

 

Folosește o pernă specială pentru Zâna Măseluță

Cu un pic de creativitate poți face o pernă specială pentru Zâna Măseluță: cumpără o pernă mică decorativă și atașează-i un mic buzunăraș în care copilul tău să poată pune dințișorii pentru zână. Îi poți scrie numele pe ea cu un marker cu sclipici special sau o poți decora după preferințe pentru a fi cât mai interesantă pentru cei mici. Perna va fi un motiv de bucurie pentru copilul tău și te va scuti să cauți dintele printre așternuturi.

 

Lasă urme ale vizitei zânei

Te sfătuim să lași câteva urme care să-ți convingă copilul că Zâna Măseluță v-a vizitat. De exemplu, poți pudra un pic de sclipici pe pervazul ferestrei pe unde a intrat zâna. Îl poți curăța cu ușurință mai târziu și îi va bucura pe cei mici! Folosește-ți imaginația!

 

Fii creativ cu recompensele

Micile recompense lăsate în urmă de zână te vor ajuta să îți educi copilul în îngrijirea temeinică a dinților. Iată câteva idei:

  • Monedele sau bancnotele mici sunt varianta clasică de recompensă a Zânei Măseluță și au succes mai ales la copiii un pic mai mari. Alege o sumă simbolică și sfătuiește-i să îi strângă în pușculiță!
  • Mesajele de la zână sunt cele care îi încurajează pe copiii să fie atenți la igiena orală. Scrie un mesaj personalizat de la Zâna Măseluță pentru copilul tău în care îi propui o temă de urmat. De exemplu, zâna îl roagă să nu uite să se spele pe dințișori de doua ori pe zi sau să viziteze dentistul care îl așteaptă cu drag (foarte potrivit atunci când te hotărăști să îl duci la dentist pentru sigilarea dinților. Mesajul trebuie să fie de ajutor, pozitiv și…pe cât posibil scris colorat!
  • O periuță nouă și amuzantă poate înlocui sau suplini câteodată recompensele în bani.
  • O carte despre pierderea dinților de lapte poate să îi entuziasmeze pe cei mici pentru această etapă a copilăriei lor.

 

Fii pregătit pentru situații speciale

Câteodată copiii pot pierde un dinte de lapte fără să își dea seama că a căzut. În cazul acesta, puteți scrie împreună o scrisoare Zânei Măseluță în care să îi explicați situația și să îi sugerați unde ar putea să caute dintele pierdut (la școală, la locul de joacă, etc.).

Mai sunt situații în care dinții de lapte au nevoie de un pic de ajutor din partea dentistului pentru a fi scoși. Cazurile acestea cer o atenție deosebită din partea părinților și a Zânei Măseluță. Recomandăm ca zâna să îi lase o mică recompensă și să îi scrie o scrisoare în care îi laudă curajul arătat la dentist. Acest gest îl va bucura și îl va ajuta să depășească un pic frica de medicul stomatolog. Este de asemenea important să alegi un dentist atent și răbdător cu copiii.

Indiferent de tradițiile din familia ta, Zâna Măseluță este modalitatea perfectă de a-ți ajuta copilul să deprindă obiceiuri sănătoase pentru îngrijirea dinților. Dacă vreodată vor să sară peste periajul dinților, amintește-le că zâna contează pe ei să își păstreze dințișorii sănătoși!