Când vine vorba de cariile dentare există uneori prea multe sfaturi și păreri. Cu greu facem diferența dintre ce este adevărat și folositor și ce este fals și dăunător. Iată 7 mituri comune legate de carii și modul în care apar sau pot fi tratate. Înțelegerea acestora este foarte importantă pentru a asigura sănătatea dinților noștri.

 

1. Dinţii de lapte cad oricum, nu mai trebuiesc trataţi.

Dinţii de lapte se pierd, însa sănătatea lor este esenţială pentru o dantură definitivă bună şi fără probleme. Cariile dinţilor de lapte sunt foarte agresive, evoluează nefavorabil foarte rapid şi duc la pierderea precoce a acestor dinţi. Dacă dinţii de lapte se pierd mai repede decȃt varsta fiziologică la care ar trebui să se întample asta, dinţii vecini, temporari sau definitivi, migrează închizȃnd spaţiul unde dintele definitiv succesor ar trebui să erupă. Astfel apar erupţiile ectopice, adică în alt loc decȃt ar fi normal, sub buză, sau în bolta palatina (cerul gurii). O altă problemă cu cariile dinţilor de lapte este aceea că în fază avansată (în care, după cum am zis, ajung foarte repede) pot afecta mugurele dintelui succesor care stă dedesubtul dintelui de lapte, ducȃnd la mineralizarea deficitară a smalţului, împiedicarea erupţiei lui, sau chiar pierderea dintelui definitiv. Nu trebuie neglijat faptul că în jurul vȃrstei de 6 ani în gură sunt atȃt dinţi definitivi cȃt şi temporari (dentiţie mixtă), cariile celor din urmă cȃt şi proasta igienă putȃnd determina apariţia cariilor la dinţii definitivi. Ȋn concluzie, dinţii temporari trebuiesc trataţi cu cel puţin tot atȃta grijă ca şi cei definitivi, sănătatea dentiţiei de lapte fiind tot atȃt de importantă ca şi cea a dinţilor permanenţi.

2. Durerea de dinți poate fi eliminată de o aspirină presărată peste dinte.

Aspirina fiind acidă, poate, de fapt, să afecteze gingia și să cauzeze arsuri ale gingiei Presararea acesteia pe dinte nu este deloc recomandată.

 

3. Dacă ai o carie, vei știi sigur de ea.

Acesta este un mit deoarece multe carii nu generează durere sau alte simptome decât în stadii avansate. De asemenea acestea pot fi situate în locurile pe care le vedem cu greu și le putem identifica prea târziu. Da, într-adevăr, în final aflăm că avem o carie, dar uneori prea târziu pentru a mai salva dintele sau măseaua.

 

4. Toate plombele trebuie înlocuite.

O plombă trebuie înlocuită dacă pică, dacă dintele este fracturat sau dacă se formează carii în jurul ei. În caz contrar, aceasta poate fi păstrată o perioadă foarte lungă. Și plombele au o durată de viață, dar aceasta depinde și de cât de multă grijă avem de dinții noștri.

 

5. Dinții sensibili înseamnă obligatoriu carii.

Acest lucru este fals. Senzația de dinți sensibili nu este neapărat însoțită de carii. Cauza poate fi un dinte spart, fisurat sau o afecțiune a gingiilor. Nu poți știi sigur până nu mergi la un control de rutină la medicul stomatolog.

 

6. Nu trebuie să îți faci griji de carii la bebeluși.

Din păcate, acesta este un mit. În locul dinților de lapte vor apărea dinții permanenți, iar dacă unele carii rămân netratate, se pot dezvolta abcese dentare (iar infecția se poate răspândi în corp) sau pot apărea dureri severe de dinți.

 

7. Zahărul este principală cauză a cariilor dentare.

Acest mit este totuși pe jumătate adevărat. Cariile sunt rezultatul acidului produs de bacteriile din gură dar cum acestea se hrănesc cu carbohidrați, iar zahărul este un carbohidrat, putem spune că acesta facilitează apariția cariilor. Totuși, nu contează cantitatea consumată, ci cât de mult ești expus. Dacă bei sucuri toată ziua este mult mai grav decât în cazul în care consumi o cantitate mare de carbohidrați la prânz și apoi te speli pe dinți.

 

Cele mai multe mituri pot fi ușor infirmate la o vizită de rutină la medicul stomatolog. Programează una chiar astăzi.