Unii oameni presupun că este normal să îți piezi dinții pe măsură ce îmbătrânești, însă noi, medicii dentiști, nu suntem de acord! Într-adevăr este nevoie de mai mult decât periaj zilnic pentru a-ți păstra dinții sănătoși toată viața… așa că îți vom dezvălui 8 secrete pentru a-ți păstra un zâmbet de invidiat la orice vârstă!
- Înțelege-ți propriile nevoi legate de sănătatea orală
Sănătatea dinților tăi depinde de mai mulți factori: ceea ce mănânci, cantitatea de salivă pe care o produci, obiceiuri, moștenire genetică, sănătatea ta generală și rutina zilnică de igienă orală.
Trebuie să fii atent la legătura dintre schimbările stării tale generale de sănătate și schimbările care apar în gura ta și să previi cu ajutorul dentistului orice risc la care ești expus. De exemplu, dacă ești însărcinată trebui să îți vizitezi dentistul în mod regulat pentru a preveni îmbolnăvirea gingiilor. Dacă porți un aparat ortodontic fix trebuie să acorzi o grijă deosebită igienei tale orale. Mergi mai des la un consult stomatologic dacă ești diabetic, fiindcă riscul de a dezvolta probleme dentare este mai ridicat în cazul tău.
Pe scurt, cunoaște-ți nevoile și încearcă să previi riscurile!
2. Formează-ți rutina ta zilnică de igienă orală
Discută cu medicul dentist despre obiceiurile tale de îngrijire a dinților. Pe baza discuției, găsește o rutină de igienă orală eficientă, care să fie ușor de urmărit pentru stilul tău de viață și nevoile tale medicale. Informează-te și organizează-te!
3. Folosește produse cu fluor
Fluorul este recomandat atât pentru dezvoltarea armonioasă a dinților copiilor, cât și pentru prevenirea deteriorării dinților la adulți.
Pastele de dinți și apa de gură sunt surse bune de fluor. Medicul dentist îți va recomanda exact produsele care se potrivesc în cazul tău.
4. Îndepărtează placa dentară
Spală-te pe dinți de două ori pe zi și folosește zilnic ața dentară. Această rutină va elimina placa dentară, care este o masă complexă de bacterii ce se formează constant pe dinți. Periază corect dinții pe fiecare parte a lor, inclusiv la linia unde dinții întâlnesc gingia. Dacă nu îndepărtezi zilnic placa dentară, ea va duce în timp la carii și afecțiuni ale gingiilor.
5. Limitează gustările dintre mese
Atunci când mănânci, resturi de mâncare rămân atașate în spațiile din jurul dinților. Resturile de alimente sunt de fapt combustibil pentru bacteriile cauzatoare de carii din placa dentară, care produc acizi. De fiecare dată când iei o gustare care conține zaharuri sau amidonuri (zaharuri complexe), dinții tăi sunt expuși acestor acizi. Cu cât iei mai multe gustări, cu atât se produce mai mult acid în gura ta. În timp, acest acid erodează smalțul dinților, provocând carii.
Dacă alegi să iei o gustare, nu uita să îți clătești imediat dinții cu apă sau să mesteci gumă fără zahăr. Gumele care sunt îndulcite cu xilitol ajută de asemenea la reducerea cantității de bacterii care cauzează deteriorarea dinților.
6. Lasă-te de fumat
Noi vrem să te lași de fumat fiindcă îți vrem binele! Renunțarea la tutun trebuie să pornească însă din dorința ta, iar argumentul nostru împotriva fumatului este simplu și demonstrat de știință: fumatul crește semnificativ riscul de apariție a cancerului oral, gingivitei, parodontozei și a cariilor dentare. De ce să riști?
7. Examinează-ți gura des
Chiar dacă mergi în mod regulat la dentist, TU ești cel mai în măsură să observi ce schimbări au loc în gura ta. Examinează-ți gura săptămânal pentru a observa schimbări precum gingii inflamate, dinți sparți sau decolorați, răni sau leziuni ale gingiilor, obrajilor sau ale limbii. O examinare periodică este deosebit de importantă pentru utilizatorii de tutun, care prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer oral.
8. Mergi periodic la medicul stomatolog
Întreabă-ți medicul dentist despre cât de des trebuie să vii la control. Dacă ești predispus la carii sau ai alte probleme dentare sau de sănătate, ar trebui ca medicul stomatolog să te examineze mai des. Majoritatea afecțiunilor dentare pot fi prevenite!
Dacă ai întrebări despre îngrijirea zâmbetului tău, nu ezita să le adresezi într-un comentariu și să faci o programare aici pentru o consultație la Favorit Dental Clinic!