Cu toții am învățat de mici să ne spălam pe dinți și credem că o facem foarte bine dar, de multe ori, ne grăbim și facem greșeli ce ne pot costa sănătatea dinților noștri.
Iată câteva din cele mai frecvente greșeli de periaj pe care ar trebui să le scoți din obișnuință.
- Folosirea unei periuțe de dinți greșite. Periuța de dinți trebuie să fie confortabilă și proporțională cu mărimea gurii, iar firele acesteia nu trebuie să fie prea tari. Dacă te chinui să o folosești, o vei folosi mai rar. Dacă nu îți place să folosești o periuța manuală, alege una electrică sau invers.
- Periajul prea scurt sau prea rar. În mod ideal, ar trebui să te speli pe dinți de cel puțin două ori pe zi, de trei ori fiind frecvența recomandată, și pentru cel puțin două minute. Cei mai mulți dintre noi ne spălam maxim un minut pe dinți, fiind destul de grăbiți, și de cel mult două ori pe zi.
- Periajul prea des sau prea tare. Nu este bine nici să exagerezi. Spălatul pe dinți de mai mult de 4 ori pe zi poate să irite rădăcina dinților și gingiiile. Dacă aplici prea multă presiune pe dinți când te speli, poți afecta smalțul. Secretul este să te speli gentil, dar ferm, timp de 2-3 minute.
- Periaj incorect. Periajul trebuie să fie vertical și nu orizontal deoarece acesta poate afecta gingiile. Toate suprafețele folosite la mestecare, inclusiv limba, ar trebui periate.
- Începerea periajului din același loc. Dacă începi să te speli pe dinți din același loc de fiecare dată, cu siguranță vor exista momente când vei peria mai bine acea parte și vei ingnora ceilalți dinți.
- Nu speli periuța de dinți după folosire. Bacteriile se pot dezvolta pe o periuța ce nu a fost clătită, iar data vitoare vei introduce în gură bacterii vechi. De fiecare dată după ce te speli pe dinți, clătește bine și periuța.
- Sari peste suprafața de interior a dinților. Din grabă, ignorăm suprafața pe care o atinge limba în interior, iar aici se acumulează placa dentară pe care nu o vedem, în mod special pe dinții din față. Foarte curând se formează tartrul.
- Nu lași periuța de dinți să se usuce. Dacă periuța de dinți este în mod constant umedă acest lucru favorizează dezvoltarea bacteriilor sau îndoirea firelor. Ai grijă să îți depozitezi periuța într-un mod care favorizează uscarea.
- Păstrarea unei singure periuțe timp îndelungat. Periuța ar trebui schimbată la fiecare trei sau patru luni, dar de cele mai multe ori, din neatenție, putem folosi aceeași periuța chiar și un an. Este recomandat ca din când în când să investigăm starea periuței, iar dacă firele încep să nu mai fie flexibile sau au un aspect uzat, să o schimbăm.
Dacă reușești să elimini aceste greșeli din obișnuință, cu siguranță vei face mai puține drumuri la dentist. Pentru moment, ar fi recomandat să mergi la o vizită de rutină și să îți întrebi medicul stomatolog care este modul corect de a te spăla pe dinți.