Gingiile sănătoase completează un zâmbet de invidiat și sunt de asemenea un semn că te bucuri de o bunăstare generală a corpului! Dacă în schimb gingiile tale sunt inflamate sau dureroase atunci când îți periezi dinții, este foarte posibil să suferi de gingivită…
Vestea bună? Gingivita se poate vindeca total cu o igienă orală bună și cu ajutorul medicului dentist! Lăsată netratată însă, gingivita va evolua în parodontoză, o afecțiune serioasă a gingiilor care afectează sănătatea oaselor care susțin dinții în maxilar.
Ești curios să afli ce este gingivita și cum se poate trata?
Ce este gingivita?
Gingivita reprezintă o inflamare a gingiilor, fiind o fază incipientă a afecțiunilor parodontale. Cauza principală a gingivitei este placa dentară – un film incolor, moale și lipicios de bacterii care se acumulează pe dinți ca urmare a unei igienei orale necorespunzătoare.
Dacă placa bacteriană nu este îndepărtată zilnic printr-un periaj corect al dinților și prin folosirea aței dentare, aceasta va produce toxine care vor irita țesutul gingiilor, cauzând gingivita. În cazul gingivitei, deteriorarea gingiilor și a dinților poate fi ușor întreruptă, deoarece osul și țesuturile conjunctive responsabile pentru susținerea dinților nu sunt încă afectate.
Care sunt semnele gingivitei?
Deși gingivita poate să fie nedureroasă, trebuie să fii atent la următoatele simptome:
- Gingii umflate, roșii sau care sângerează la periajul dinților.
- Gingii care se retrag (și fac dinții să pară mai lungi).
- Respirație urât mirositoare sau gust rău în gură care persistă.
- Dinți care se clatină.
Cum previn și cum tratez gingivita?
Nu este greu să scapi de gingivită! Asigură-te că îți menții o igienă orală corectă zilnic și mergi la o consultație și o curățare profesională la dentist de două ori pe an. Iată câteva sfaturi folositoare:
- Periază-ți dinții corect dimineața și seara .
- Curăță spațille dintre dinți în fiecare zi cu ajutorul aței dentare sau a periuțelor interdentare.
- Mergi la control la medicul dentist o dată la șase luni pentru o curățare profesională și o evaluare a sănătății orale.
- Cere medicului dentist să îți facă o demonstrație legată de tehnicile corecte de periaj al dinților.
- Încearcă să te lași de fumat, fiindcă tutunul accelerează îmbolnăvirea gingiilor.
- Menține un stil de viață sănătos printr-o alimentație echilibrată și sport regulat.
- Acordă atenție schimbărilor din gura ta și consultă medicul dentist dacă ai impresia că ceva nu este în regulă.
Alte riscuri
Trebuie să știi că dacă suferi de diabet este important să îți menții nivelul glicemiei în parametrii recomandați de medic pentru a te asigura că gingiile tale nu vor avea de suferit. DA! Fluctuațiile glicemiei pot îmbolnăvi gingiile, așa că depinde de tine să te protejezi!
Atunci când ești însărcinată crește riscul ca tu să dezvolți afecțiuni ale gingiilor din cauza schimbărilor hormonale care au loc în corpul tău. Urmează sfaturile de aici pentru îngrijirea dinților în timpul sarcinii.
Anumite medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală (tratamente anti-convulsii, ciclosporina și blocantele canalelor de calciu) pot cauza inflamarea gingiilor. Nu uita să îi spui medicului dentist despre tratamentele medicamentoase pe care le urmezi!
Prognoza de vindecare
Șansele să scapi de gingivită sunt excelente dacă începi un program de igienă orală corespunzătoare. Simptomele gingivitei pot dispărea chiar și într-o săptămână în anumite situații!
În concluzie, cel mai important factor pentru a preveni și trata gingivita este să adopți un stil de viață sănătos și obiceiuri corecte legate de igiena ta orală. Programează-te la un consult la Favorit Dental Clinic folosing formularul nostru de contact iar medicii noștri dentiști vor face echipă cu tine pentru a te ajuta să îți menții gingiile sănătoase!