Suzeta este adesea un subiect delicat pentru părinți, copleșiți de miile de informații pro și contra și de ceea ce au văzut în jurul lor de-a lungul anilor. 

 

Ca dentiști, haideți să demontăm împreună miturile despre suzetă și să explicăm clar când și cum poate fi benefică pentru familia ta.

 

Argumente CONTRA suzetei

 

Suntem medici, așa că vom porni cu partea practică a lucrurilor, argumentele demonstrate de studii și experiența noastră de a trata sute de copii de-a lungul dezvoltării lor.

 

Nu uita că prima suzetă a fost folosită în 1901, fiind mai degrabă răspândită în anii 40. E important să știi asta întrucât cu toții încă învățăm și studiem impactul folosirii suzetei asupra sănătății adultului în devenire.

 

Dacă ne-am ghida strict după știință și am lăsa deoparte impactul emoțional al suzetei, ca medici dentiști am spune că înclinăm împotriva suzetelor. De ce? Iată câteva motive…

 

Suzeta afectează destul de mult dezvoltarea feței copilului, cauzând diverse defecte de mușcătură și modificări ale anatomiei gurii și căilor respiratorii. Efectul cel mai îngrijorător pentru noi totuși nu sunt dinții, după cum te-ai aștepta, ci îngustarea căilor respiratorii, care produce probleme de respirație în timpul somnului.

 

Pe termen lung, acest lucru poate contribui în viața de adult la apariția unor probleme precum:

 

  • Oboseală
  • Insomnii
  • Concentrare redusă
  • Anxietate sau depresie
  • Probleme cardiovasculare
  • Alzheimer
  • Obezitate
  • Diabet

 

La copii, am adăuga:

 

 

Trebuie să știi că toate aceste riscuri depind mult de durata folosirii suzetei. Cu cât renunțați la ea mai devreme, cu atât mai bine.

Totuși, suzetele nu au numai dezavantaje, prezentând și câteva beneficii care trebuie luate în serios.

 

Argumente PRO suzete

 

Să analizăm partea practică mai întâi. Folosirea suzetei vine cu câteva avantaje mari:

 

  • Reduce cu 90% riscul apariției sindromului de moarte subită la sugarii (SIDS) mai mici de un an. 
  • Întărește reflexul de a suge, lucru de ajutor mai ales pentru bebelușii care nu sunt alăptați și care învață astfel să mănânce cu ușurință din biberon.
  • Ajută la calmarea nou-născuților din unitățile de terapie intensivă, care nu pot fi alinați prin contactul direct cu mama.

 

Suzeta oferă de asemenea și un mare confort emoțional, pe care bebelușii și părinții ajung să se bazeze în diferite situații de stres sau lipsă de somn. Confortul emoțional este un argument subiectiv și depinde foarte mult de situația și preferințele familiei tale.

 

Până la urmă, să folosim suzeta?

 

Fiindcă decizia are la bază și un factor emoțional, folosirea suzetei va depinde de părinți. Practic, iată sfaturile noastre dacă te hotărăști să o folosești:

 

  • Introdu suzeta după ce alăptarea s-a instituit, pentru a proteja bebelușul împotriva riscului de moarte subită în somn. 
  • Nu folosi suzeta sistematic ca o primă modalitate de a opri emoțiile negative ale celui mic. Dacă de fiecare dată când sugarul este nemulțumit sau agitat oferi suzeta, acesta va înțelege instinctiv că emoțiile negative nu sunt bune. Bazează-te pe instinctul tău și încearcă să nu asociezi folosirea suzetei doar cu situațiile neplăcute. De exemplu, suzeta este o modalitate excelentă de a ajuta pe cel mic să adoarmă. În schimb dacă ceva îl nemulțumește în orele active, încearca să nu folosești suzeta imediat.
  • Reține că momentul ideal de a scăpa de suzetă recomandat de noi este în jurul vârstei de un an. Cu cât mai devreme, cu atât îi va fi mai ușor să renunțe la ea. 
  • Nu insista să introduci suzeta dacă bebelușul o refuză.
  • Alege suzete din materiale sigure, fără BPA și de preferat dintr-o singură bucată (pentru a te asigura că sunt mereu perfect curate).

 

Suptul degetului

 

Unii copii pur și simplu refuză suzeta și preferă suptul degetului. Acest obicei prelungit (până după vârsta de 2-3 ani) poate provoca deformări la nivelul dinților care vor trebui corectate cu aparate ortodontice. 

 

Chiar și copiii care au folosit suzeta pot începe să sugă degetul în momentul în care renunță la ea. Sfatul nostru: dacă ați început să renunțați la suzetă și observi că cel mic începe să își sugă degetul, revino la suzetă pentru câteva săptămâni și încearcă apoi din nou să o elimini.

 

La fel ca în cazul suzetei, cu cât îl convingi pe cel mic să renunțe mai repede la suptul degetului, cu atât mai bine pentru dinții lui.

 

În final, trebuie să recunoaștem că fiecare bebeluș este unic, la fel ca și situația fiecărei familii. Important este să iei o decizie informată și să urmezi sfaturile noastre bazându-te mai ales pe intuiția ta de părinte.

 

Ai întrebări sau experiențe de împărtășit? Adresează-le în comentarii, abia așteptăm să discutăm cu tine!