Ai o aftă sau suferi de herpes? Aceste două afecțiuni care apar la nivelul gurii sunt comune și adesea confundate între ele.
De ce ar trebui să îți pese? Una dintre ele este contagioasă și necesită neapărat tratament, iar cealaltă nu este ceva ce ar trebui să te îngrijoreze, fiind doar neplăcută și atât.
Deci, cum faci diferența? Cum tratezi cele două leziuni? Medicii noștri dentiști îți răspund la toate întrebările!
Aftele vs Herpesul – cea mai importantă diferență
Cel mai ușor de reținut este că zona unde apare îți dă un indiciu clar despre problema cu care te confrunți.
Aftele apar în interiorul gurii. Deși dureroase, acestea sunt cele care nu trebuie să te îngrijoreze.
Herpesul apare în exteriorul gurii. Acest herpes oral este cauzat de virusul herpetic de tip 1 HSV-1 (herpes simplex labialis), înrudit dar nu la fel ca virusul herpetic de tip 2 HSV-2, care cauzează leziuni genitale. Herpesul oral este o afecțiune care trebuie luată în serios și tratată cu ajutorul dentistului tău. Acesta este foarte contagios și deși nu este periculos pentru o persoană sănătoasă, poate cauza probleme unei persoane cu un sistem imunitar slăbit.
Aftele – cum arată și de ce apar?
Aftele sunt leziuni veziculare de obicei mici (2-4mm), de formă ovală, de culoare albă sau gri, înconjurate de o zonă roșie. Ele apar cel mai des pe mucoasa obrazului, limbă sau interiorul buzelor.
Deși nu se poate determina cu precizie factorii care determină apariția aftelor, știm că acestea sunt afecțiuni autoimune, care se manifestă mai ales când sistemul imunitar este mai slăbit. Aftele pot apărea ca urmare a:
- Deficiențelor de vitamine (lipsa vitaminei B12, a zincului, a fierului sau a acidului folic)
- Alergiilor alimentare (mai ales intoleranța la gluten)
- Stresului ridicat
- Schimbărilor hormonale (tratamente medicamentoase, ciclu menstrual, menopauză)
- Traumelor mecanice (dacă te zgârii sau agresezi zona cu un aliment ascuțit)
- Sensibilității la un ingredient des întâlnit în pastele de dinți – Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
- Consumului de alimente foarte acide
- Deshidratare.
Aftele – cum le tratezi?
În general aftele trec de la sine în aproximativ două săptămâni. Este important însă să încerci să îți dai seama de ce au apărut pentru a le evita pe cât posibil în viitor. Cel mai bine ar fi să renunți la pastele de dinți cu SLS și să iei un probiotic oral pentru a-ți menține gura sănătoasă.
Dacă vrei să grăbești vindecarea fiindcă îți provoacă o senzație neplăcută, îți poți clăti gura de 4 – 5 ori pe zi cu o soluție de apă călduță și sare.
Herpesul oral- cum arată și de ce apare?
Herpesul oral se manifestă prin apariția unor vezicule umplute cu lichid, grupate și dureroase. Deși cel mai adesea se manifestă la nivelul buzelor, se poate răspândi și sub nas sau pe bărbie.
Herpesul se dezvoltă în 5 etape și arată diferit în fiecare dintre ele:
- Mâncărimi / usturimi – cu o zi înainte să devină vizibile leziunile cauzate de herpes, zona afectată dă senzații de mâncărimi sau usturimi.
- Formarea veziculelor – apar mai multe vezicule mici sau una mai mare, care se umplu cu lichid. Pielea devine inflamată.
- Spargerea veziculelor – veziculele se sparg, curgând lichidul din interior. Aceasta este momentul când leziunea este cea mai contagioasă.
- Formarea unei cruste – după câteva zile de la spargerea veziculelor, zona se usucă și formează cruste. În această etapă sunt comune mâncărimile persistente.
- Vindecarea – Crustele se desprind și zona se vindecă.
După cum ți-am explicat, herpesul apare prin contactul direct (de obicei prin sărut) cu o altă persoană care trece printr-una dintre cele 5 etape de mai sus sau prin folosirea aceleași vesele care a atins o leziune. Vei fi surprins să afli că poți lua herpes chiar și de la cineva care trece prin etapa 1 (când nici o leziune nu este vizibilă încă).
Odată ce ai luat virusul, vei fi mereu purtător, leziunile putând apărea din nou în orice moment în cazul unui sistem imunitar slăbit.
Herpesul oral – cum tratezi leziunile?
Leziunile se vindecă de la sine în aproximativ 2-3 săptămâni, timp în care vei trece prin tot felul de senzații neplăcute. Iată ce poți face:
- Găsește un dentist care să te ajute pe termen lung. Medicul dentist îți poate prescrie creme care ajută la vindecarea mai rapidă a leziunilor și te poate ajuta să găsești o modalitate de a ține în frâu re-apariția. Dacă ai dat de un dentist care nu este dispus să te ajute, nu ești în locul potrivit. La Favorit Dental Clinic specialiștii noștri sunt de partea ta, gata să te ajute să ții în frâu această afecțiune bucală.
- Aplică gheață pe zonă pentru diminuarea disconfortului.
- Evită să porți machiaj cât timp ai leziunile.
- Nu aplica balsamuri de buze, creme (în afară de cele prescrise de medicul stomatolog) sau plasturi. Zona trebuie lăsată să respire pentru a se vindeca.
- Folosește balsam de buze cu factor de protecție solară DUPĂ ce zona s-a vindecat, razele soarelui fiind adesea vinovate pentru apariția leziunilor.
Acum că ai aflat diferența dintre afte și herpes, știi exact cum să le identifici și să le tratezi. Nu ezita să ceri ajutor medicilor noștri sau să ne adresezi întrebări printr-un mesaj.
Sănătatea este cea mai importantă!