Alăptatul este una dintre cele mai personale experiențe pentru o proaspătă mămică. După cum poate știi, alăptatul ajută organismul bebelușului tău să lupte împotriva infecțiilor și reduce considerabil riscul apariției astmului, sindromului morții subite la sugari sau a obezității infantile. Mămicile care alăptează prezintă de asemenea un risc mai scăzut de a dezvolta cancer ovarian sau de sân.

 

Un lucru este sigur: alăptatul vine cu multe avantaje pentru sănătatea mamei și a sugarului. Ceea ce este mai puțin cunoscut este că tot alăptatul influențează direct sănătatea dinților bebelușului. Iată cum…

 

Alăptatul și mușcătura corectă

 

Un studiu publicat în 2017 în Jurnalul Asociației Dentare Americane arată că bebelușii alăptați exclusiv în primele 6 luni de viață au un risc mai scăzut de a avea probleme cu alinierea dinților și mușcătura incorectă.

 

Totuși, acest lucru nu garantează că bebelușul tău nu va avea nevoie în viitor de un aparat ortodontic. Alți factori precum moștenirea genetică, folosirea suzetei și obiceiul de a suge degetul pot afecta de asemenea alinierea dinților. Cel mai indicat este ca tu să îți duci micuțul la dentist în mod regulat pentru ca medicul să poată monitoriza erupția dinților.

 

Trebuie să întrerup alăptatul la apariția primului dinte?

 

Răspunsul este nu. Dacă nu dorești să renunți la alăptat nu este cazul să o faci atunci când observi că apare primul dințișor. Fiecare mamă este diferită și recomandăm să întrerupi alăptarea atunci când simți că este cel mai potrivit moment pentru tine și bebelușul tău. Dacă ai posibilitatea, te încurajăm să alăptezi bebelușul în primul an de viață. 

 

Nu uita să îl aduci pe cel mic la dentist pentru prima consultație cel târziu la împlinirea vârstei de un an și urmează sfaturile noastre de aici pentru îngrijirea dințișorilor bebelușului.

 

Alăptatul și cariile dentare

 

Un alt avantaj al alăptatului exclusiv este riscul redus de apariție al cariilor de biberon, care se dezvoltă de obicei atunci când bebelușul este adormit cu biberonul (indiferent că acesta conține formulă, lapte sau suc de fructe).

 

Totuși, chiar dacă bebelușul tău este alăptat exclusiv, există posibilitatea ca el să dezvolte carii. De aceea îți recomandăm să ai grijă de dințișorii sugarului indiferent de felul în care este hrănit. Fă-ți un obicei din a-i curăța gingiile cu un tifon curat și umezit imediat după ce îl hrănești.

 

Mami, ai grijă de tine!

 

Se întâmplă adesea ca proaspetele mămici să își concentreze întreaga atenție asupra bebelușului și să neglijeze propria lor igienă orală zilnică. Continuă să îți periezi dinții de două ori pe zi și să cureți spațiile dintre dinți. Fiindcă te vei confrunta cu lipsa de timp, poți apela la dușul bucal, o variantă rapidă (1 minut!) și la îndemână pentru igiena orală interdentară. Ultimul lucru de care ai nevoie este să dezvolți carii sau probleme gingivale în perioada în care bebelușul necesită toată energia și atenția ta.

 

Ca un ultim sfat, dacă alăptezi, nu uita să te hidratezi foarte bine pentru a-ți proteja dinții și gingiile și a-ți păstra zâmbetul sănătos! Dacă ai întrebări pentru medicii Favorit Dental Clinic, adresează-le în comentarii sau sună-ne direct la 0722.367.642. Suntem gata să te sprijinim în îngrijirea dinților tăi și ai bebelușului tău!