Posted by & filed under Articole.

Prima vizită la stomatolog ar trebui să se întample după apariția primului dințișor, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de un an. Este o ocazie ca bebelușul să cunoască doctorul într-un mod prietenos, fără stress. Această vizită nu presupune vreun tratament. Citeste mai mult »

Posted by & filed under Articole.

Detartrajul este o procedură stomatologică neinvazivă prin care se îndepărtează placa bacteriană și depozitele de tartru de pe dinți, lăsând în urmă suprafețe netede, lustruite și curate.

Printr-o igienă orală defectuoasă placa dentară se poate transforma într-un depozit aderent pe dinţi numit tartru.  Citeste mai mult »

Posted by & filed under Articole.

În momentul in care ne pierdem un dinte, nu considerăm că este un lucru grav. Totuși consecințele pe termen lung pot fi serioase.  Amânarea înlocuirii dinților lipsă poate face tratamentul mai complicat și mai costisitor. Osul maxilar intră intr-un proces de resorbție, dinții adiacenți incep și ei sa se miște, iar intreaga gură este afectată.

Consecințele pierderii unui dinte

  1. În momentul în care un dinte dispare apare fenomenul de migrație sau mișcarea nedorită, a dinților adiacenți. În plus, față de aspectul inestetic, migrația poate crea dificultăți în menținerea unei bune igiene orale care poate duce la apariția bolilor gingivale și a cariilor dentare.
  2. Pierderea unui molar împiedică realizarea masticației pe partea respectivă. Acest lucru duce la exercitarea unei presiuni mult mai mari pe partea opusă, care poate duce în timp la crăparea dinților. Dacă dintele lipsă nu este înlocuit, în timp, dintele opus începe să crească, lăsând rădăcina la vedere.
  3. Un al efect important al pierderii unuia sau a mai multor dinți o reprezintă faptul că una din functiile dinților este aceea de a menține înălțimea feței. Când aceștia lipsesc și intervine resorbția osoasă, fața pierde din înălțime, iar distanța dintre nas și bărbie se micșorează.
  4. Cel mai grav efect al netratării lipsei unui dinte o reprezintă resorbția osoasă și pierderea țesutului osos. Pierderea unui dinte cauzează retragerea osului cu 25% în lățime în primul an și cu 4 milimetri în înălțime în următorii

Implanturile dentare sunt cea mai bună soluție pentru a opri progresia problemelor cauzate de pierderea dinților. Implanturile dentare sunt introduse direct în osul maxilar si ele fuzionează cu osul maxilar intr-un proces numit osteointegrare. Acest proces previne pierderea de masa osoasă și stabilizează mușcătura. Partea bună este că un dinte sau mai multi dinți pot fi înlocuiți cu implanturi dentare. Cu toate acestea, cu cat așteptați mai mult, cu atât mai complicat și costisitor va fi tratamentul cu implanturi dentare.

Posted by & filed under Articole.

Mulți dintre noi considera că, atât timp cât nu mai există durere sau alte simptome ingrijorătoare cum ar fi, sângerare, roșeață, umflături ale gingiei sau lipsa de substanță, nu este necesar să se prezinte la consult la cabinetul stomatologic. Mergând însă pe principiul că este mai ușor să previi decât să tratezi, controlul stomatolog periodic este benefic atât pentru starea sănătății orale cât și generale. Citeste mai mult »

Posted by & filed under Articole.

Retratamentul endodontic reprezintă totalitatea manoperelor de reluare a tratamentului endodontic, ȋncepȃnd cu ȋndepărtarea obturaţiei coronare (sau a coroanei, după caz), continuȃnd cu ȋndepărtarea obturaţiei radiculare și are ca scop dezinfectarea spațiului endodontic și reobturarea ulterioară a acestuia. Citeste mai mult »

Posted by & filed under Articole.

 

 

Odată cu progresul tehnico-științific și migrarea oamenilor către orașe creșterea numărului de persoane pe metru pătrat, omul este expus din ce în ce mai multor factori stresanți (agenți cauzatori ai stresului). Nivelurile ridicate ale acestora pot duce la variate modificări ale sănătății fizice (dureri de spate, spasme musculare, dureri de cap, disfuncție erectilă, dureri musculare, etc), psihice (furie, anxietate, depresie, oboseală, probleme de concentrare, etc) și comportamentale (abuz de alcool, tutun, droguri, etc) ale omului. Unul din efectele stresului, condiționat și de alți factori predispozanți, are efect și asupra cavității bucale prin Bruxism. Citeste mai mult »