Ce este cancerul?
Cancerul este definit ca o creștere necontrolată a celulelor care invadează și deteriorează țesutul înconjurător.
Cancerul oral este încadrat în categoria cancerului capului şi al gâtului şi se poate dezvolta în orice zonă a cavităţii orale sau oro-maxilo-faciale.
Cel mai adesea cancerul oral debutează la nivelul limbii sau al planşeului bucal. Aproape toate cazurile de cancer oral sunt caracterizate prin dezvoltarea de celule scuamoase, plate care acoperă suprafeţele limbii, obrajilor şi ale buzelor, sinusuri și faringe (gât), Acest tip de cancer poate pune viața în pericol dacă nu este diagnosticat şi tratat din timp.
Care sunt simptomele cancerului oral?
Semnele timpurii ale cancerului oral nu sunt tocmai uşor de depistat de aceea sunt atât de importante vizitele la dentist şi la medicul de familie pentru controlul de rutină.
Primul semn care ar trebui să ridice suspiciune de boală este mărirea exagerată în volum a ganglionilor. De asemenea se va observa că, la palpare, aceştia devin duri şi imobili. Potrivit medicilor, ganglionii sunt singurii care suferă modificări în majoritatea tipurilor de cancer oral, de exemplu în cancerul limbii, al sinusurilor sau al amigdalelor.
Simptomele cel mai des întâlnite în cancerele orale sunt: pete de culoare roşie intense, netede, pete albe sau pete mixte de culoare albă şi roşie, sângerare la nivelul cavităţii bucale, dificultate sau dureri la înghiţire, dureri ale dinţilor etc.
Pe lângă aceste simptome, este bine să mergeţi la dentist dacă observaţi următoarele:
- O excrescenţă sau îngroşare a mucoasei bucale, pe care o puteţi simţi cu limba
- Scăderea sensibilităţii sau senzaţie de amorţeală la nivelul cavităţii bucale
- Leziuni sau dureri inexplicabile în cavitatea bucală sau senzaţia că aveţi ceva în gât, fără a identifica o cauză
- O inflamaţie a maxilarului ce împiedică fixarea protezei
- O modificare a vocii
Diagnosticul precis se pune printr-un consult de specialitate. Consultul se va face la nivelul planşeului bucal, al palatului, gingiilor, limbii, interiorul gâtului şi obrajilor. Se vor palpa şi gangilonii limfatici din zona gâtului. De asemenea, biopsia este o modalitate sigură de diagnostic prin care se poate stabili dacă zona anormală este sau nu canceroasă.
Care sunt persoanele predispuse la cancerul oral?
Potrivit Societăţii Americane de Cancer bărbaţii prezintă un risc de 2 ori mai mare de a dezvolta cancer oral decât femeile, în special bărbații care au peste 50 de ani, aceştia prezentând cel mai mare risc. Se estimează că peste 40.000 de persoane din SUA au fost diagnosticaţi cu cancer oral în 2014.
Factorii de risc pentru dezvoltarea cancerului oral includ:
Fumatul: Sanşele de a dezvolta cancer oral în rândul fumătorilor de ţigări sau trabucuri sunt de 6 ori mai mari decât în cazul nefumătorilor;
Persoanele care folosesc alte produse pe bază de tutun prezintă un risc crescut de până la 50 ori de a dezvolta cancer la nivelul obrazului, gingiei sau a buzelor;
Alcoolul: Diferitele tipuri de cancer oral sunt de până la 6 ori mai frecvente în rândul persoanelor care consumă băuturi alcoolice în exces;
Istoricul familial de cancer;
Expunerea excesivă la soare, mai ales la o vârstă fragedă;
Este important de reținut că peste 25% din toate cazurile de cancer oral apar la persoanele care nu fumează şi care beau alcool doar ocazional.
Tratament şi prevenire
Tratamentul cancerului oral se face în funcţie de stadiul de evoluţie al acestuia la momentul depistării lui. Pentru a determina stadiul evolutiv se fac nişte investigaţii suplimentare cum ar fi radiografii dentare, computer tomograf sau RMN.
Pentru a preveni apariţia şi dezvoltarea cancerului oral renunţarea la fumat şi consumul moderat de alcool joacă un rol esential. De asemenea, se recomandă un comportament sexual responsabil, protejat, pentru a preveni infecţia cu HPV.
Controalele periodice la medicul specialist nu trebuie să lipsească pentru o monitorizare foarte atentă a sănătăţii.
Surse: