Ca părinte, cu siguranță faci în fiecare zi tot ceea ce poți pentru ca cel mic să crească sănătos. Este posibil totuși ca obiceiurile zilnice ale familiei tale să afecteze sănătatea orală a copilului tău, fără ca tu să îți dai seama. Cariile dentare la copii pot fi evitate dacă tu te asiguri că rutina zilnică a celui mic îi menține dinții sănătoși. Iată câteva obiceiuri la care trebuie să fii atent…

 

Dulciurile între mese

Deși gustările fac parte din rutina zilnică a copiilor, trebuie să fii atent la ceea ce îi oferi celui mic ca gustare. Asociația Dentară Americană avertizează că dulciurile și băuturile cu zahăr consumate între mese contribuie la formarea de carii la copii. Pentru gustări alege opțiuni sănătoase precum fructe, brânzeturi sau iaurturi. Dacă vrei să îi oferi ceva dulce, fă-o imediat după o masă principală. Cantitatea mărită de salivă care se produce după masă combate bacteriile cauzatoare de carii, protejând dinții copilului chiar și după ce a savurat un desert.

 

Lichidele cu zahăr înainte de culcare

Dacă obișnuiești să îi oferi copilului tău ceva dulce de băut înainte să adoarmă, ar fi bine să încerci să renunți la această rutină. Datorită conținutului de zahăr, sucul consumat înainte de culcare, fără ca cel mic să se spele pe dinți după, contribuie la formarea cariilor. Apa este bineînțeles cea mai potrivită alegere dacă îi este sete seara.

 

Amânarea vizitelor la dentist

Este cunoscut faptul că atât adulții cât și copiii trebuie să meargă la dentist pentru un consult de rutină la fiecare șase luni. Îți recomandăm să nu sari peste nici o vizită la dentist, chiar dacă dinții copilului par să nu aibă probleme. Cariile dentare incipiente nu sunt de obicei vizibile și nu cauzează dureri. Mai mult, în timpul unei consultații de rutină medicul dentist nu se ocupă numai cu tratarea cariilor. O vizită la dentist implică de asemenea o curățare preventivă a dinților, discuții despre obiceiuri sănătoase și obișnuirea copilului cu atmosfera cabinetului și procedurile stomatologice de rutină.

Mulți părinți nu cunosc faptul că sănătatea dinților de lapte influențează direct dezvoltarea celor permanenți. Dacă nu tratezi o carie apărută la un dinte de lapte, bacteriile produse de aceasta vor migra la dintele permanent care nu a erupt încă, afectându-l și pe acesta.

Mai mult, la o vizită de rutină medicul dentist poate observa o aliniere greșită a dinților de lapte, care s-ar putea transmite de asemenea la dinții permanenți. Prevenția este întotdeauna cheie!

 

La ce să fii atent

Este important să examinezi periodic acasă dinții copilului, acordând atenție la posibile semne ale cariilor dentare:

  • Durere și sensibilitate
  • Pete albe pe dinți
  • Pete închise la culoare pe dinți
  • Fisuri ale dinților

 

Deși schimbarea obiceiurilor nesănătoase poate ajuta la prevenția cariilor, cele deja existente trebuie tratate imediat de către medicul dentist. Nu uita să acorzi importanță igienei orale zilnice și să programezi pentru copilul tău vizite regulate la dentist, pentru a te asigura că cel mic va avea mereu un zâmbet perfect!