Bruxismul este o tulburare craniomandibulară ce afectează 8-10% din populaţie şi care este caracterizată prin strângerea şi încleştarea maxilarelor.

Bruxismul are ca rezultat abraziunea exagerată şi fracturarea dinţilor, limitarea deschiderii gurii, durere la deschidere, oboseala maxilarelor şi durere de cap. 

Acesta poate să apară la adolescenţi, tineri şi adulţi, dar este mai frecvent întâlnit la persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 şi 44 de ani. Deşi ocazional cu toţii  scrâşnim din dinţi, bruxismul însă reprezintă perpetuarea constantă şi îndelungată a acestui obicei.

Bruxismul are două forme clinice:

-bruxism diurn

-bruxism nocturn.

Bruxismul diurn este mai frecvent caracterizat de încleştarea maxilarelor şi mai puţin de frecarea dinţilor. El se produce ca rezultat la anumiţi stimuli, îndeosebi ca o reacţie la stres. Poate apărea şi ca rezultat al consumului unor droguri cum ar fi cocaina şi ecstasy.

Bruxismul nocturn este caracterizat de încleştarea maxilarelor şi frecarea dinţilor. Acest obicei este uneori sesizat de persoana cu care dormim, fiind trezită din somn de zgomotul produs la frecarea dinţilor.

Este asociat, în majoritatea cazurilor, cu perioade foarte stresante, anxietate crescută dar şi cu consumul de substanţe psihoactive: alcool, ţigări, cafea, etc.

 

Alte semne ale bruxismului:

-durere la nivelul muşchilor mobilizatori ai mandibulei la trezire;

-durere de cap;

-durere în zona tâmplelor;

 

Bruxismul poate fi clasificat şi în :

-bruxism primar (care apare de la început fără a fi prezente alte afecţiuni şi fără a fi rezultatul utilizării unor medicamente);

-bruxismul secundar (apărut ca rezultat al anumitor boli – boala Parkinson, afecţiuni psihice şi al utilizării unor medicamente antidepresive).

Diagnostic

Pentru diagnosticare cel mai frecvent este folosit un chestionar de screening, chestionarul McNeil. Dacă răspunsul la mai mult de două din următoarele întrebări este ,,Da“, atunci ar fi indicat să consultaţi un specialist pentru a stabili de ce tulburare  craniomandibulară suferiţi.

-simţiţi o senzaţie de oboseală a maxilarelor după masă ?

-aveţi dureri provocate de masticaţie sau în timpul căscatului?

-aveţi dureri atunci când deschideţi larg gura?

-simţiţi zgomote în articulaţia temporo-mandibulară?

-aveţi dureri de cap frecvente?

-aveţi dureri în zona urechilor sau în jurul acestora?

-aveţi dureri în zona feţei, gâtului sau în zona tâmplelor?

-scrâşniţi din dinţi sau obişnuiţi să staţi cu maxilarele încleştate?

Tratament

-refacerea morfo-funcţională a structurilor  dentare afectate( prin tratament protetic);

-folosirea gutierelor pentru bruxism (acestea se realizează individual pentru fiecare pacient şi presupun amprentarea arcadelor şi confecţionarea unor şabloane din diverse materiale ce urmăresc forma arcadelor şi sunt destinate spre a fi purtate noaptea în somn);

-înlăturarea stresului şi a anxietăţii.

Ai la dispoziție o mulțime de soluții, însă dacă dorești să fii tratat de o echipa profesionistă de medici stomatologi contactează-ne la 0722.367.642 și o să îți povestim cum te putem ajuta noi.  Favorit Dental Clinic – Pasiune pentru lucrul bine făcut!