Inhalosedarea reprezintă cea mai răspândită şi mai cunoscută metodă de relaxare a pacientului utilizată de medicii stomatologi în cabinet.
Acest tip de sedare are ca scop relaxarea pacientului înainte și în timpul procedurilor stomatologice folosindu-se un amestec de oxigen și protoxid de azot (gaz ilariant) administrat pe cale respiratorie. Echipamentul folosit conţine un aparat de gaze comprimate, un tub şi o mască. Tubul face legătura între aparat şi masca de gaze care este ţinută de pacient pe faţă. Pacientul rămâne conștient, receptiv, cooperant și se relaxează profund.
Ce este N20 (protoxidul de azot)?
Protoxidul de azot este un gaz care, combinat cu oxigenul, combate anxietatea în timpul tratamentului stomatologic. Odată inhalat, protoxidul de azot induce un efect de calmare și relaxare.
Este sigură inhalosedarea dentară?
Inhalosedarea reprezintă cel mai sigur sedativ folosit în stomatologie şi este recomandată atât copiilor, cât şi adulţilor, datorită efectelor sale rapide şi total netoxice.
Fiecare pacient simte diferit efectele inahalosedării. De regulă, la începutul administrării gazului ilariant apare o senzaţie uşoară de furnicături la nivelul braţelor şi picioarelor, urmată de o stare de bine, o senzaţie de euforie, relaxare şi detaşare. Sentimentul de teamă scade rapid iar pacientul este liniştit în timpul tratamentului stomatologic.
Care sunt avantajele inhalosedării?
Avantajele pentru care este foarte utlizată inhalosedarea sunt următoarele:
- efectele acesteia sunt foarte rapide;
- intensitatea şi durata pot fi ajustate în funcţie de cât este nevoie;
- este o metodă blândă şi total netoxică;
- nu are efecte secundare;
- îmbunătăţeşte colaborarea dintre medic şi pacient şi rezultă un tratament calitativ mai bun;
- gazul este adminstrat pe care respiratorie, spre deosebire de alte metode de sedare;
- pacientul se relaxează imediat;
- este o metodă foarte sigură;
- poate fi controlată senzaţia de vomă;
- efectele dispar la scurt timp după încetarea administrării, nu are urmări iar pacientul poate pleca singur din clinică.
Contraindicaţii
Nu există contraindicaţii în ceea ce priveşte inhalosedarea, în general orice pacient putând alege o astfel de metodă. Cu toate acestea, nu este indicat pentru pacienţii care se confruntă cu o răceală deoarece există posibilitatea să nu poată respira pe nas în timpul tratamentului stomatologic. De asemenea, în cazul pacientelor însărcinate, se recomandă preventiv să nu apeleze la inhalosedare pentru a nu avea nici un efect asupra fătului.
Majoritatea pacienților nu vin la stomatolog din cauza fricii. Inhalosedarea îi ajută pe mulți să își depășească această frică. Este o metodă sigura, eficientă și bine primită de pacienți.
Cei mai benefic influentati de noul sistem de tratament sunt copiii, a căror agitatie scade putandu-se astfel intervene asupra lor mai eficient.