Copiii cad și se lovesc des. Este o situație inevitabilă. Tu știi ce să faci în cazul în care în urma loviturii le cade un dinte? Dar dacă o pățești tu?

 

Ca să nu intri în panică, dentiștii noștri ți-au pregătit un ghid practic care să te ajute să faci față situației.

 

Ce să NU faci – demontarea unor mituri din popor

 

Circulă multe mituri despre ce ar trebui să faci când un dinte cade în urma unei lovituri. Tu totuși trebuie să fii bine informat și să faci doar ceea ce este recomandat de medicii dentiști pentru a salva dintele.

 

  • NU pune dintele de lapte la loc – așa ai putea să deterioreze dintele permanent care va crește în locul acestuia.
  • NU curăța dintele cu alcool sau alte soluții dezinfectante – în funcție de situație, dintele poate avea pe el noroi sau impurități care l-ar putea afecta.
    Doar dacă dintele este murdar, îl poți clăti cu mare atenție cu un pic de salivă sau lapte, încercând să nu îl atingi prea mult. Dacă dintele are pe el doar sânge, nu trebuie să îl cureți.
  • NU pune dintele în lapte – laptele nu este cea mai bună opțiune pentru a transporta dintele căzut către cabinetul dentistului. Saliva copilului tău este soluția potrivită. Roagă-ți copilul să scuipe într-un recipient mic în care pui dintele (nu contează dacă saliva conține și sânge). Dacă cel mic nu cooperează, poți folosi și saliva ta (dacă ești confortabil cu asta). Laptele este varianta de urgență doar în cazul în care nu poți pune dintele în salivă.

 

 

Ce să faci – primul ajutor 

 

Este terifiant să îți vezi copilul cu un dinte căzut și sânge în gură în urma unei căzături. 

 

Iată ce poți face pentru a salva un dinte care abia a căzut:

 

  • Nu te panica. Respiră. Vei vedea sânge. Dacă singura problemă a micuțului este dintele căzut și acesta nu prezintă alte răni mai grave, situația poate fi rezolvată de către medicul dentist.
  • Ia dintele în mână ținând doar de coroană. Asigură-te că NU atingi sub nici o formă rădăcina dintelui. Vei apuca dintele de coroană (partea dintelui cu care muști și pe care o periezi când speli dinții) și vei evita să atingi rădăcina (partea dintelui asemănătoare cu două piciorușe).
  • Sună dentistul sau mergi la unitatea de primiri urgențe. Un dinte căzut necesită o vizită de urgență la medicul dentist. Cabinetele dentare preiau de obicei imediat urgența, înaintea programărilor deja stabilite. Sună înainte medicul tău sau un cabinet stomatologic din apropiere și anunță că veniți. Dacă nu reușești să contactezi un cabinet, mergi direct la unitatea de primiri urgențe a celui mai apropiat spital.
  • În cazul în care ție ți-a căzut dintele, poți să încerci să îl pui la locul lui fără să atingi rădăcina. Chiar dacă ai reușit să îl pui la loc, trebuie să mergi imediat la medicul dentist.

 

 

Cum să eviți accidentele

 

Ideal este să micșorezi șansele unei lovituri la dinți. Știm, pentru părinții cu copii activi, lucrul acesta nu este chiar ușor, dar noi te sfătuim să:

 

  • Fii ferm când vine vorba de purtarea gutierelor în timpul activităților sportive. Exact cum aplici crema de protecție solară pe pielea copiilor când sunt expuși la soare, trebuie să faci o obișnuință din purtarea gutierelor realizate special pentru cei mici în cabinetul dentistului.
  • Asigură-te că tu și copiii tăi vă folosiți dinții doar pentru a mesteca. Nu deschideți pungi, sticle sau orice altceva cu ajutorul dinților.

 

Acum ești pregătit pentru ceva care sperăm să nu se întâmple.

 

În caz de urgență, poți suna la Favorit Dental Clinic la 0722.367.642. Medicii noștri sunt pregătiți să preia urgențele dentare.

 

Să fiți sănătoși și în siguranță!