Atunci când vine vorba de sănătatea dinților tăi, alimentele pe care le consumi fac diferența dintre un zâmbet fără probleme și apariția diverselor afecțiuni dentare.

 

Alimentele dulci sau carbohidrații în exces nu te hrănesc doar pe tine – ele hrănesc bacteriile care sunt vinovate de provocarea cariilor dentare și a problemelor gingivale. Cum se întâmplă asta? Trebuie să știi că placa dentară este un film subțire, invizibil și lipicios de bacterii care acoperă dinții. Atunci când zaharurile și amidonul din alimentele pe care le consumi vin în contact cu placa bacteriană, se formează acizi care îți atacă smalțul dinților chiar și după ce ai terminat de mâncat. Atacurile repetate descompun smalțul dur al dinților și creează probleme dentare.

 

Unele alimente invită pur și simplu apariția cariilor. Altele, din contră, ajută la combaterea acumulării plăcii dentare. Ți-am pregătit o listă cu recomandările noastre de alimente care contribuie la păstrarea unui zâmbetul sănătos.

 

Iaurtul simplu

 

Iaurtul simplu (de preferat fără grăsime redusă sau cel de tip grecesc) ajută la menținerea sănătății gingiilor, întărește smalțul dentar (datorită conținutului ridicat de calciu), echilibrează nivelul acizilor din gură și contribuie la combaterea respirației urât mirositoare. Practic iaurtul este un super aliment pentru dinții tăi!

 

Probioticele (bacteriile bune) din iaurt crează un mediu neprietenos pentru bacteriile cauzatoare de carii, echilibrând nivelul PH-ului din gură. Nu uita să alegi un iaurt simplu, cele cu fructe conținând zaharuri care anulează efectul benefic pe care iaurtul îl are pentru dinți.

 

Brânzeturile

 

Dacă  iubești brânzeturile, acum vei avea un motiv în plus să le consumi cu plăcere! Un studiu publicat în 2013 în revista Academiei Americane de Stomatologie a demonstrat că brânzeturile sunt responsabile pentru creșterea PH-ului din gură, scăzând astfel riscul apariției cariilor. Mai mult, consumul de brânzeturi crește producția de salivă din gură și întărește smalțul dinților.

 

Îți recomandăm să mănânci brânza preferată fie la finalul mesei sau ca o gustare, pentru a crea o barieră protectoare pe dinți și a neutraliza acizii care se formează după ce ai mâncat carbohidrați sau alimente dulci.

 

Broccoli

 

Consumul de broccoli are două beneficii pentru zâmbetul tău: ajută la menținerea culorii albe a dinților și formează o barieră protectoare pentru smalțul dentar, datorită conținutului său ridicat de fier.

 

Broccoli este de asemenea bogat în vitaminele C și E, calciu, vitamina B2 și acid folic, fiind un aliment excelent nu numai pentru dinții tăi cât și pentru organismul tău în general.

 

Ananasul

 

Datorită conținutului său bogat de bromelaină, ananasul reduce inflamațiile din gură și ajută la vindecare. Tot ananasul este bogat în vitaminele K și C și ajută la ameliorarea sensibilității dentare, acționând de asemenea și împotriva acumulării plăcii dentare și a formării de pete pe dinți.

 

O dietă echilibrată  permite corpului tău să absoarbă nutrieții necesari pentru o stare generală bună de sănătate a întregului organism. În cazul în care dieta ta are un conținut scăzut de nutrienți de care corpul are nevoie, gura ta va fi și ea predispusă infecțiilor și apariției diverselor probleme dentare. Așa că îți recomandăm ca data viitoare când mergi la cumpărături să alegi alimentele potrivite pentru un zâmbet sănătos!