De câte ori ne propunem să avem grijă de sănătatea noastră, ne propunem să mâncăm sănătos, să facem mai mult sport, să ne facem un set complet de analize. 

 

Majoritatea oamenilor nu știu totuși că sănătatea orală ar trebui să aibă un loc fruntaș pe lista noastră de priorități, afectând direct și în cascadă sănătatea întregului organism.

 

Ce este legătura gură – corp?


Imaginează-ți cât de greu ar fi să te ții departe de infecții dacă un os ar ieși din antebraț. Un exemplu exagerat intenționat la care vrem să te gândești puțin.

 

Într-o gură sănătoasă există o barieră, un sigiliu corespunzător care nu lasă bacteriile să pătrundă în fluxul sanguin și să-ți afecteze sănătatea. În momentul în care o infecție este prezentă în gingii, bariera se slăbește, lăsând loc infecției să pătrundă în sânge. 

 

Când ceva trece de bariera dintre dinți, gingii și restul organismului, acest lucru va avea consecințe serioase – exact ca în exemplul exagerat de mai sus, în care osul ar perfora pielea, moment în care factori exteriori pot pătrunde în organism și cauza infecții în cascadă. 

 

Prezența infecției în gură activează sistemul imunitar, care va produce imediat o reacție inflamatoare. În cazul unei infecții la nivelul gingiilor, bacteriile trec adesea în sânge prin bariera slăbită, creând în permanență inflamație la nivelul organismului. 

 

Această inflamație constantă duce la probleme cronice și grave de sănătate, așa că este esențial să o evităm cu orice preț. Gura ta spune multe despre sănătatea ta, inclusiv indicând nivelurile de inflamație din corpul tău, fiind foarte important să ai grijă de sănătatea ta orală. 

 

Afecțiuni cronice legate direct de sănătatea orală

 

Infecțiile orale netratate pot provoca probleme serioase de sănătate, afecțiunile cronice care pot fi cauzate sau complicate de o infecție la nivelul gingiilor fiind: 

 

 

  • Bolile cardiovasculare – inclusiv accidentul vascular cerebral, atacul de cord, endocardita infecțioasă sau îngroșarea arterelor. Citește aici mai multe informații despre legătura dintre bolile de inimă și sănătatea orală.
  • Diabetul de tip 2 – boala cronică a gingiilor poate provoca diabet de tip 2 și invers, de aceea diabeticii trebuie să aibă o igienă orală excelentă pentru a-și ține sub control nivelul glicemiei.
  • Bolile pulmonare
  • Osteoporoza – la nivelul maxilarului.
  • Nașterea prematură – femeile însărcinate ar trebui să își monitorizeze îndeaproape sănătatea orală, boala parodontală fiind asociată cu riscul de naștere prematură și greutate mică la naștere.
  • Boala Alzheimer
  • Artrita reumatoidă
  • Cancerul de sân sau prostată
  • Creșterea în greutate

 

 

Ce trebuie să fac pentru a nu ajunge în situații neplăcute

 

Mereu le spunem pacienților noștri că îngrijirea dinților este mai ușoară decât își imaginează. Perseverența și consistența sunt cheia unei guri sănătoase. Evitarea infecției se face prin:

 

  • Igienă orală corespunzătoare, care include neapărat curățarea spațiilor dintre dinți
  • O dietă cât mai sănătoasă. 
  • Vizite regulate la dentist – ideea este să depistezi orice problemă dentară devreme, fiindcă afecțiunile precum parodontoza nu pot fi vindecate, ci doar ținute sub control. Important este să nu ajungi într-un stadiu avansat al unei afecțiuni dentare. 

 

După cum ai aflat, legătura dintre sănătatea gurii și cea a întregului organism este una puternică. De aceea te încurajăm să ai grijă de tine și să prioritizezi îngrijirea dinților și vizitele regulate la dentist.

 

Te așteptăm la un consult la Favorit Dental Clinic. Pentru programări și întrebări ne poți contacta aici.