Rulajul mare de pacienţi într-o clinică stomatologică determină creşterea încărcăturii microbiene în spaţiul acesteia. În plus, utilizarea dispozitivelor rotative conduce la împrăştierea la distanţă a materiilor organice (dentină, salivă, sânge) posibil contaminate cu germeni patogeni.

 

În cabinetul dentar vom întâlni două mari categorii de instrumente și materiale necesare medicului dentist la efectuarea manoperelor și tratamentelor stomatologice. Prima categorie este constituită din totalitatea instrumentelor de unică folosință, care sunt întrebuințate în cursul unei singure manopere și apoi sunt colectate ca deșeuri și trimise spre reciclare sau distruse. Celălalt tip de instrumentar este cel reutilizabil, care va participa la numeroase manopere stomatologice. Pentru ca un instrument să poată fi reutilizat în clinica stomatologica el trebuie să treacă printr-o etapă riguroasă de sterilizare. Sterilizarea constituie principalul mijloc de control al infecției, aceasta realizând distrugerea tuturor microorganismelor (bacterii, viruși și spori) responsabile de transmiterea unor infecții și boli grave.

 

Cum se decontaminează?

 

Pentru prevenirea acestui risc, suprafeţele expuse sunt decontaminate, reducând astfel numărul de germeni până la zero. Se folosesc în acest scop substanţe chimice de ultimă generaţie, al căror spectru este foarte larg, având grijă totodată să se respecte timpul de expunere al agentului decontaminant.

Pentru mâinile personalului medical se folosesc substanţe dezinfectante speciale înainte şi după utilizarea mănuşilor de examinare.

 

Instrumentarul

 

Sterilizarea instrumentarului stomatologic presupune un complex de procedee prin care se distruge, în totalitate, flora microbiană (forma vegetativă şi sporulată a bacteriilor, virusurilor, fungi) de pe materialele supuse procesului.

 

Certitudinea sterilizării depinde de respectarea următoarelor etape:

 

– presterilizare – pregătirea instrumentelor în vederea sterilizării;

– metode de sterilizare.

 

Presterilizarea presupune imersia instrumentelor într-o baie cu dezinfectant. Înaintea acestei etape se realizează prespălarea şi curăţarea normală. După trecerea timpului optim de acţiune al dezinfectantului, instrumentele sunt spălate minuţios cu perii adecvate, insistându-se la încheieturi, la canelurile acelor şi ale frezelor, pentru înlăturarea tuturor formelor de materii organice. Cleştii de extracţie, precum şi alte instrumente chirurgicale sunt supuse aceloraşi etape de presterilizare, însă în recipiente separate, apoi se usucă şi se curăţă din nou în caz de necesitate.

 

După uscare şi verificare, instrumentele se împachetează în folii închise etanş, ce au prevăzute markeri de sterilizare care virează (îşi schimbă culoarea), putându-se astfel controla expunerea materialelor la temperatura optimă şi permiţând, totodată, verificarea sterilizării. De asemenea, pe cutiile metalice în care sunt grupate alte instrumente se pun benzi cu astfel de markeri de sterilizare, atât în interiorul, cât şi în exteriorul cutiilor. Pe aceşti markeri, respectiv pe foliile individuale, sunt notate data, ziua şi ora, astfel încât putem controla sterilizarea instrumentelor cu maximum 24 de ore înainte de folosire. Acest lucru poate fi verificat prin menţionarea zilnică într-un caiet de sterilizare a instrumentelor supuse acestui proces, felul sterilizării, parametrii aparatelor, iar în dreptul datei respective adăugarea markerului de sterilizare din interiorul aparatului respectiv.

 

Metode de sterilizare

 

Aparatele folosite pentru sterilizare sunt verificate periodic şi monitorizate de instituţii ale statului atestate în acest scop, prin teste care verifică parametrii fiecărui aparat.

Referindu-ne la aceste aparate, vorbim despre diferite metode de sterilizare. Astfel, sterilizarea instrumentarului stomatologic se face prin metode fizice şi chimice. Cele fizice presupun căldură uscată (sterilizarea prin aer cald în etuva – PUPINEL – la 180 de grade, timp de o oră pe zi) şi căldura umedă (sterilizarea prin vapori sub presiune – autoclavarea).

Metodele chimice de decontaminare se realizează cu soluţii dezinfectante şi antiseptice pentru dezinfecţia suprafeţelor şi mâinilor.

 

Despre autoclav

 

Acesta este o incintă complet automatizată, închisă ermetic, care sterilizează instrumentarul folosind vapori sub presiune și la temperaturi suficient de ridicate pentru a elimina orice agent patogen.

În clinica noastră avem un model nou și performant (marca Tuttnauer, model Elara 11). Temperatura de funcționare ajunge la 134 C iar presiunea vaporilor la 328 KPa, durata unui ciclu complet fiind de 50 de minute.