Cu siguranţă ştiţi că o igienă orală precară poate duce la carii şi alte probleme ale cavităţii bucale. Dar ştiaţi că poate conduce şi la alte probleme serioase de sănătate? Adevărul este că dacă nu avem grijă de dinţi ne-am putea confrunta cu probleme mult mai grave decât durerea de dinţi.

Dr. Nigel Carter, cercetător în cadrul Fundaţiei Engleze de Sănătate Dentară precizează că „Legătura dintre igiena orală şi starea de sănătate generală a întregului organism este foarte bine documentată şi sprijinită de date ştiinţifice solide. În pofida acestor informaţii doar o persoană din 6 realizează faptul că o problemă a gingiilor poate duce la creşterea riscului de a face infarct sau diabet şi doar una din 3 persoane este conştientă că pot apărea probleme ale inimii în urma unei igiene orale precare.”

Pentru a înţelege cum igiena orală ne poate afecta întregul organism trebuie să vedem de la ce poate porni totul. Bacteriile încep să se dezvolte pe suprafaţa dinţilor provocând în timp infecţia gingiilor. Sistemul nostru imunitar încearcă să combată această infecţie determinând astfel inflamarea gingiei care se poate agrava dacă nu se face tratamentul medical necesar. Pe măsură ce timpul trece, substanţele generate de către inflamaţie mănâncă din gingie şi din structura osoasă care ţine dintele fix. Infecţia gingiei afectează şi fluxul sanguin şi poate afecta vasele de sânge de la nivelul inimii şi al creierului.

  1. Astfel, boala parodontală, care implică o infecţie cronică a gingiilor, este asociată cu un risc crescut de atac de cord. S-a constatat că persoanele cu boală parodonatală au un risc de a dezvolta boli cardiovasculare cu 19% mai mare decât persoanele care nu suferă de această afecţiune.
  1. De asemenea, afecţiunile parodontale pot creşte riscul accidentelor vasculare. Cercetătorii au demonstrat că bacteriile care se dezvoltă în cavitatea bucală pot duce la dezvoltarea cheagurilor de sânge care în final duc la accidente vasculare.
  1. O igienă orală precară poate genera de asemenea probleme respiratorii permiţând dezvoltarea anumitor bacterii dăunătoare ce pot fi transportate la plămâni. În momentul în care germenii ajung în plămâni, pe fondul unui sistem imunitar deficitar încep să se înmulţească şi pot provoca pneumonie sau bronşită.
  1. Cei care nu se spală pe dinţi în mod corespunzător riscă să dezvolte diverse tipuri de cancer. Infecţiile şi inflamaţiile joacă un rol important în dezvoltarea a aproximativ 20% dintre cancere.
  1. Un alt studiu a constat că stomatologii pot identifica persoanele cu diabet, în 73% din cazuri, pe baza dinţilor lipsă şi a examinării deschiderilor anormale dintre dinte şi gingie.
  1. Bacteriile ce se formează din cauza unei igiene orale precare pe dinţi sau pe gingie pot ajunge şi la nivelul creierului fie prin canalele nervoase de la nivelul capului, fie prin vasele sanguine, fapt ce poate duce la dezvoltarea bolii Alzheimer.
  1. Bebeluşii născuţi prematur sau cei care au o greutate scăzută la naştere, au adeseori probleme de sănătate la nivelul plămânilor sau a inimii. Deşi mulţi factori pot duce la o naştere prematură sau la o greutate scăzută la naştere, cercetătorii iau în calcul rolul pe care boala parodontală îl poate juca. Infecţia şi inflamaţia interferează în general cu dezvoltarea fetusului în uter. Deşi bărbaţii suferă de parodontită într-o proporţie mai mare decât femeile, schimbările hormonale din timpul sarcinii cresc şansele apariţiei acestei boli la femei. Pentru a spori şansele unei sarcini sănătoase, specialiştii recomandă un control parodontal complet.
  1. Osteoporoza şi parodontoza au un lucru important în comun: pierderea de os. Legătura dintre cele 2 boli este totuşi controversată. Unii cercetătorii precizează că osteoporoza afectează oasele lungi de la nivelul braţelor sau picioarelor în timp ce boala parodontală afectează maxilarul. Alţi specialişti evidenţiază faptul că osteoporoza este mai comună în cazul femeilor, în timp ce parodontoza se întâlneşte mai mult la bărbaţi. Deşi nu există o legătura directă între cele 2 boli, anumite studii relevă faptul că femeile cu osteoporoză suferă adesea şi de parodontoză. Specialiştii verifica teoria conform căreia inflamaţia declanşată de parodontoză ar putea slăbi oasele din alte părţi ale corpului.

Un lucru este cert: corpul nu este separat de cavitatea bucala. Având grijă de igiena noastră orală, de dinţi şi de gingie ne cresc şansele să avem o viaţă lungă şi sănătoasă. Putem să avem o igienă orală bună dacă ne spălăm de 2 ori pe zi pe dinţi, timp de cel putin 2 minute, dacă folosim şi o periuţă interdentară şi dacă facem vizite regulate la medicul stomatolog.

Surse:

Colgate.com 

NHS.co.uk

WebMD

Nih Record

probleme-igiena-orala