Conform stomatologiei tradiționale, tratamentul cariilor dentare constă în curățarea zonei și plombare. Știai totuși că dinții noștri au capacitatea de a repara singuri o carie dacă aceasta nu este avansată?

 

O carie dentară poate fi vindecată printr-un proces numit remineralizare. Pentru a avea succes, trebuie să înțelegi în ce constă remineralizarea și să fii supravegheat îndeaproape de medicul tău dentist.

 

Ce este remineralizarea?

 

Remineralizarea reprezintă procesul natural prin care un dinte se vindecă singur datorită mineralelor depozitate pe smalțul acestuia de către salivă.

 

Cariile chiar se pot repara de la sine?

 

Răspunsul este DA, cu condiția să existe anumite circumstanțe favorabile: un PH echilibrat în gură corelat cu minerale precum calciu și fosfor transportate de către salivă către dinte. În momentul în care saliva intră în contact cu dintele afectat are loc un schimb de minerale care se atașează de smalțul dintelui și repară caria dentară.

 

Doar de tine depinde existența acestor condiții favorabile fiindcă ceea ce mănânci și bei va face diferența! De ce? Procesul de remineralizare este permanent pus în pericol de alimente și băuturi acide, precum și de uscăciunea gurii. Așa că TU va trebui să ai grijă sporită de dinții tăi și să mănânci corect pentru a înlătura factorii care afectează remineralizarea.

 

Toate cariile se pot repara în mod natural?

 

Răspunsul este NU – doar cariile descoperite de medicul dentist în fază incipientă pot fi vindecate. Dacă o carie a pătruns în stratul dentinei dintelui sau dacă tu simți deja durere în locul respectiv, daunele sunt deja prea mari pentru a fi inversate, așa că medicul dentist trebuie să trateze corect și rapid caria prin curățare și plombare.

 

Fiecare medic stomatolog este responsabil să decidă dacă o carie se poate repara natural și să stabilească cu pacientul dacă acesta este dispus să ia măsurile necesare pentru a favoriza procesul de remineralizare. Un candidat bun pentru remineralizare este un pacient dispus să adopte o dietă sănătoasă.

 

În cât timp se poate vindeca o carie?

 

Procesul de remineralizare durează de obicei între trei și patru luni dacă pacientul ia toate măsurile necesare. Medicii noștri recomandă o vizită de control după 5-6 luni pentru a evalua dacă remineralizarea a funcționat sau dacă este nevoie de un tratament clasic al zonei.

 

Ce trebuie să fac eu?

 

O dietă adecvată trebuie să fie preocuparea ta principală atunci când vrei să repari o carie în mod natural. Trebuie să ai grijă să consumi mineralele corespunzătoare care ajută la vindecarea dintelui, printre care și:

 

  • Lactate bogate în calciu și fosfor
  • Fructe de mare bogate în calciu
  • Legume proaspete și nuci
  • Vitaminele D și K2
  • Magneziu
  • Fosfor

 

Este de asemenea important să eviți alimentele și băuturile care afectează procesul de remineralizare. Încearcă să limitezi sau chiar să elimini din dieta ta băuturile și alimentele bogate în zaharuri. Dacă ai consumat un astfel de aliment nu uita să clătești imediat gura cu apă pentru a reechilibra PH-ul din gură.

 

Nu în ultimul rând, trebuie să vii regulat la medicul dentist pentru ca acesta să poată detecta semnele incipiente ale cariilor și să te ajute să inversezi dezvoltarea lor fără a fi nevoie de un tratament stomatologic. Deși vizitele la 6 luni sunt norma recomandată, medicii Favorit Dental Clinic îți vor recomanda exact de câte ori trebuie să vii la o consultație de rutină, în funcție de predispoziția ta la apariția cariilor. 

 

Te așteptăm la Favorit Dental Clinic! Programările se fac doar telefonic la 0722.367.642, iar consultațiile se realizează urmând un protocol strict de protecție.