Ca părinte știm că îți dorești o dantură perfectă pentru copilul tău. De aceea e important să știi că TU îi poți influența direct aspectul dinților dacă te îngrijești de sănătatea lui orală în cele patru etape ale dezvoltării danturii.

La fel cum îi măsori înălțimea și greutatea în perioada de creștere, poți să fii atent și la dezvoltarea armonioasă a dinților copilului tău urmând sfaturile noastre în fiecare etapă. Iată ce trebuie să știi…

 

Etapa eruptiei dintilor la bebelusi

Dinții de lapte ai bebelușului au un rol foarte important, păstrând spațiu în maxilarul copilului pentru ca dinții permanenți să poată erupe corect. Dacă cumva dinții de lapte se cariază sau suferă traumatisme, dinții permanenți care se dezvoltă dedesubtul lor se pot infecta sau pot fi afectați.

Sfaturile noastre:

  • Fă-ți un obicei din a curăța gingiile bebelușului cu un tifon curat și umezit după ce îl hrănești.
  • Când primul dinte începe să erupă, masează-i ușor gingiile pentru ca următorii dinți să erupă mai ușor.
  • Asigură-te că îl aduci la dentist pentru prima lui consultație cel târziu la împlinirea vârstei de un an (mai multe detalii aici).  

Etapa biberonului și a învățării periajului dentar

Când apar dinții de lapte trebuie să te asiguri că îi protejezi printr-un periaj corect și vizite la dentist de monitorizare și eventuală detectare timpurie a problemelor care pot apărea.

Sfaturile noastre:

  • Învață-ți copilul treptat să își perieze corect dinții și supraveghează-l până când ești sigur că se poate îngriji singur de periaj dimineața și seara.
  • Cere dentistului să îi sigileze dinții copilului tău pentru prevenirea cariilor. Află mai multe detalii aici .
  • Ai grijă să urmeze o dietă săracă în zaharuri și evită problemele dentare care pot apărea din cauza biberoanelor și a etapei în care mulți copii își sug degetul. Află mai multe din articolul acesta.

Etapa danturii mixte

În momentul în care dinții de lapte ai copilului tău încep să fie înlocuiți de cei permanenți, trebuie să fii atent la ce alegeri face copilul tău atât la mâncare cât și atunci când practică sporturi.

Sfaturile noastre:

  • Asigură-te că poartă o gardă de protecție pentru dinți în timpul activităților sportive, pentru a-i proteja dantura și maxilarul de eventuale accidentări.
  • Ajută-l să facă alegeri cât mai sănătoase la mâncare și nu ezita să ceri sfatul nutriționistului dacă este cazul.
  • Observă dacă are nevoie de un aparat dentar  și programează o consultație la unul din medicii noștri ortodonți.
  • Continuă vizitele regulate la dentist pentru monitorizare și eventuale tratamente de prevenție a cariilor.

Adolescența

Atunci când copilul tău ajunge la vârsta adolescenței este important să îi explici legătura dintre starea generală de sănătate și igiena orală. Aceasta este vârsta când copilul poate aprecia importanța unui zâmbet frumos și sănătos.

Tot la vârsta adolescenței, copilul poate purta un aparat dentar pentru alinierea corectă a dinților sau poate să aibă nevoie de îndepărtarea măselelor de minte.

Sfaturile noastre:

  • Continuă să te asiguri că urmează o dietă sănătoasă și că face mișcare.
  • Pune accent pe importanța menținerii unei igiene orale corecte.
  • Programează-i vizite regulate la dentist pentru monitorizarea sănătății orale și a erupției măselelor de minte. Echipa noastră îi va oferi toate sfaturile și tratamentele necesare pentru a-i asigura tranziția către o dantură sănătoasă de adult.

De la nou-născut către adolescență și maturitate, toate etapele dezvoltării danturii copilului tău sunt importante. Părinții sunt cei care dețin cheia unui zâmbet sănătos pentru copiii lor și clinica noastră este alături de tine în fiecare etapă.

Daca ai întrebări despre îngrijirea danturii copilului tău, nu ezita să le adresezi într-un comentariu și să faci o programare aici  pentru o consultație la Favorit Dental Clinic!