Copiii au nevoie de dinți sănătoși pentru a putea mesteca, vorbi cu ușurință și bineînțeles pentru a avea un zâmbet estetic de care să fie mândri. O dietă echilibrată este esențială atât pentru sănătatea dinților copilului tău cât și pentru dezvoltarea lui armonioasă.

Asociația Dentară Americană recomandă pentru copii o dietă săracă în zaharuri (principalul vinovat pentru apariția cariilor), care să includă fructe și legume în proporție de 50%, precum și cereale integrale, lactate și proteine slabe în grăsimi.

Totuși, ca părinți, știm prea bine că o asemenea dietă nu este tocmai pe placul copiilor. Nu te îngrijora! Venim în ajutorul tău cu 4 idei care vor face mâncatul sănătos mai distractiv pentru cei mici!

 

Plantați împreună

Primăvara este anotimpul potrivit să îți implici copiii în preparerea meselor, așa că îți propunem să începi de la sursă: legume sau fructe plantate și crescute de voi! Dacă locuiești la casă, plantați împreună o mică grădină de legume și îngrijiți-o zilnic. Anumite legume precum morcovii sau țelina sunt ideale pentru sănătatea orală a copiilor, fiindcă ele cresc producția de salivă când sunt consumate, curățând dantura ca o periuță de dinți naturală!
Plantați legume sau fructe care nu sunt pretențioase și cresc ușor, pentru a-i menține entuziasmul: salata verde și ardeii sunt ușor de îngrijit! Implică-i in culesul roadelor, laudă-i pentru munca depusă și lasă-i să le savureze!
Dacă locuiți într-un apartament, alege să faci o mică pepinieră cu răsaduri care cresc ușor și dau roade și în ghivece (roșii cherry, căpșuni, etc).

 

Gătiți împreună

Fă-i cadou copilului tău o carte de bucate pentru copii și implică-l în prepararea unor mese: lasă-l să aleagă una sau mai multe rețete și dă-i sarcini pentru a putea să te ajute la gătit.

Dificultatea sarcinilor bineînțeles va depinde de vârsta lui. Important este să gătiți împreună și să îi lauzi mereu eforturile!

 

Fii aprovizionat cu gustări sănătoase

O dietă echilibrată limitează cantitatea de dulciuri pe care le țineți în casă. Fii mereu aprovizionat cu multe gustări sănătoase care să substituie bomboanele, prăjiturile sau chipsurile. Copiii consumă de multe ori gustări nesănătoase fiindcă sunt mai accesibile. Pregătește gustări sănătoase și pune-le în frigider în recipiente mici, pe care le poți oferi imediat și pe care copiii le pot vedea ușor.

Cu cât ești mai creativ cu aspectul lor, cu atât vor avea mai mult succes! Uite câteva idei amuzante de gustări pentru acasă sau la școală.

 

Recompensează mâncatul sănătos

Copiii vor adopta o dietă echilibrată mai ușor dacă au ceva de câștigat din asta! Poți face un program de premiere care să îi încurajeze: printează un calendar și marchează cu o steluță colorată fiecare zi în care copilul tău alege gustări sănătoase și se spală pe dinți de două ori. La finalul lunii analizați împreună rezultatele și oferă-i un mic premiu dacă merită!

Tot o recompensă (și o limitare a dulciurilor) poate fi instituirea unei singure zile pe săptămână în care va primi desertul preferat!

O dietă echilibrată este baza unei danturi sănătoase. Nu uita să urmezi sfaturile noastre pentru îngrijirea dinților celor mici. Poți să ne adresezi întrebări într-un comentariu și să faci o programare aici  pentru o consultație la Favorit Dental Clinic!