Multe persoane consideră că un simplu periaj al dinților este suficient pentru igiena dentară. De fapt, lucrurile nu stau deloc așa; placa bacteriană și resturile alimentare nu sunt întotdeauna îndepărtate cu ajutorul periuței de dinți, deoarece aceasta nu poate curăța foarte bine spațiile dintre dinți sau cele aflate de-a lungul gingiei. De aceea, aproape toți medicii specialiști recomandă utilizarea, pe lângă periajul obișnuit, a aței dentare, care este mult mai eficientă pentru spațiile inaccesibile.
Este ușor de procurat și nu îți va lua mai mult de 5 minute pe zi să o folosești, dar știi cum se folosește corect?
Ața dentară este, de obicei, confecționată din teflon sau nylon, însă cea mai comună variantă este alcătuită dintr-o împletitură de fire rezistente și elastice care se întind la pătrunderea sa în spațiile dintre dinți, iar la revenire colectează placa bacteriană în țesătura sa. Pentru o eficiență maximă a igienei dinților, este nevoie să cunoaștem tehnica de utilizare corectă a aței dentare.
Iată, în continuare pașii ce trebuie urmați la folosirea acesteia:
- Se rupe o bucată de 30-40 de cm din ață dentară și se înfășoară fiecare capăt al acesteia pe degetul arătător de la ambele mâini, lăsându-se pentru lucru 3-4 cm de ață dentară.
- Cu o mișcare în zig-zag, se introduce ața dentară între dinții de sus.
- Se deplasează ața dentară în sus și în jos, pe tot spațiul dintre dinți. La fel se curăță și suprafața dintre dinte și gingie. Se curbează ața dentară în jurul fiecărui dinte, sub forma literei C și se folosesc mișcări atente, pentru a nu se provoca răni.
- Se scoate ușor ața dentară dintre dinți.
- Pentru curățarea altui spațiu interdentar, este nevoie să se desfacă o porțiune de ață dentară de pe un deget, iar bucata de ață dentară folosită se va înfășura pe celălalt deget, astfel încât să rămână valabilă o porțiune de ață nefolosită. Așa se procedează de fiecare dată.
- La final, se clătește bine gura cu apă, pentru îndepărtarea tuturor bacteriilor și resturilor alimentare.
În cazul în care în urma utilizării aței dentare apar sângerări, nu sunt motive de îngrijorare, deoarece acest fenomen este frecvent întâlnit la început, urmând ca apoi să dispară pur și simplu. De asemenea, este de reținut că ața dentară trebuie ținută în tensiune doar pe suprafața dintelui și nu și pe gingie.
Momentul folosirii aței dentare trebuie să fie precedent periajului și nu invers, iar acest procedeu este recomandat doar o dată pe zi și ar trebui să dureze în jur de 3 minute, nefiind necesar să fie practicat la fel de des ca și periajul dentar.
Succes și dacă mai ai întrebări, lasă un comentariu sau contactează-ne oricând!