Copiii au personalitate de mici, însă în același timp nu pot decide ceea ce este mai bine pentru ei. De aceea, este de datoria ta ca și părinte, să îi educi și să îi înveți obiceiuri bune pentru sănătatea lor, care vor conta foarte mult pe termen lung.

 

Un copil sănătos este un copil fericit, mai creativ și mai încrezător în forțele proprii!

 

„Cum să conving copilul să se spele pe dinți?” este una dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primesc medicii noștri de la părinții micilor pacienți.

 

În anumite cazuri poate fi într-adevăr o provocare și poate necesita multă inventivitate și răbdare, însă rezultatele merita tot efortul depus.

 

De ce trebuie să intervenim în momentul când copiii realizează periajul dentar?

 

Copiii necesită o atentă supraveghere în momentul realizării periajului până la vârsta de aproximativ 7-8 ani, deoarece aceștia nu prezintă dexteritatea necesară pentru a-l efectua într-un mod corect.

 

Pe lângă acest aspect, copiii măsoară diferit timpul, iar acesta se poate dilata sau contracta după placul lor, acesta fiind încă un argument în plus pentru a-i supraveghea.

 

Care este momentul când trebuie să începem să realizăm igienizarea cavității orale a copilului nostru?

 

Igiena orală a copilului nostru ar trebui efectuată încă de dinainte să apară primii dințișori, mai exact din primele luni de viață. Astfel, bebelușul se va obișnui cu acest obicei, iar tranziția către periaj se va face cu mai multă ușurință.

 

Se va realiza de două ori pe zi, dimineața și seara,cu o compresă sterilă umezită în apă sau ser fiziologic.

 

Odată cu apariția primilor dințișori, în jurul vârstei de 6 luni,vom începe și periajul acestora cu o periuță specială pentru această vârstă sau cu un degetar.

 

Cu ajutorul degetarului se poate realiza și un masaj gingival pentru perioadele de erupție în care gingiile sunt iritate și mai poate fi utilizat pentru aplicarea gelului de dentiție.

 

Nu mai știi cum să procedezi pentru a-ți convinge copilul să se spele pe dinți?

 

Acum că am discutat despre importanța periajului și frecvența acestuia, trebuie să vă împărtășim cele mai simple și utile metode prin care puteți realiza acest lucru.

  1. Puterea exemplului. Lasă-l să te vadă atunci când te speli pe dinți și arată-i cât de distractiv este pentru tine. Părintele este super-eroul copilului în primii lui ani de viață, așa că dacă acesta vede că pentru părinte este o activitate haioasă, va dori cu siguranță să încerce și el.
  2. Fă din periaj o joacă.
  • Dacă copilul tău are o melodie preferată care durează în jur de 2-3 minute, îi poți propune un joc în care el trebuie să realizeze periajul până ce se termină melodia.
  • Dacă vorbim despre un copil mic, foarte mult ajută poveștile, concursurile și orice îi poate stimula copilului interesul și imaginatia. De exemplu, poți face un concurs cu „cel mai frumos zambet al casei” sau „cel mai strălucitor zâmbet”.
  • Din când în când îl poți lăsa și tu să îți perieze dinții, urmând ca tu să îi periezi pe ai lui. Prin această metodă copilul va deveni mai responsabil.
  • Internetul este o sursă foarte bună pentru a-l încuraja pe cel mic să adopte acest obicei sănătos. Folosește filmulețe sau aplicații care demonstrează avantajele periajului dentar.
  • Pentru copiii ceva mai mari, care sunt la pubertate sau adolescenți, jocurile nu mai funcționează, în schimb trebuie gândit care este aria lor de interes. De exemplu, îi puteți convinge spunându-le că o igienă orală corectă duce la o respirație proaspată și la niște dinți mai albi.
  1. Dă-i posibilitatea să aleagă ceea ce îi place. Există o varietate de periuțe și paste de dinți, sub diverse forme, arome, culori. Lasă-ți copilul să aleagă aroma care îl încântă cel mai tare, pentru a-i spori plăcerea. De asemenea există periuțe cu diverse desene, personaje sau animale, iar copilul tău ar trebui să o folosească pe cea pe care o dorește.
  2. Oferă-i independență. Odată cu creșterea în vârstă, copilul poate fi lăsat să își efectueze singur periajul ,în special de dimineață, urmând ca tu să îl efectuezi pe cel de seară, care este și cel mai important.

 

Nu uita însă faptul că afecțiunile oro-dentare pot apărea încă de la vârste foarte fragede și fără să fie neapărat vizibile. Acordă o atenție maximă igienei orale zilnice și programează o consultație pentru a putea personaliza tratamentele și  indicațiile de igienă ale copilului tău în funcție de nevoile lui: +40722.367.642  /  favoritdentalclinic@gmail.com

 

Articol scris de Dr. Alina Iftode, Medic Rezident Pedodont, anul 3