Dacă ești însărcinată, probabil ai simțit deja un anumit disconfort legat de schimbările care au loc în corpul tău. Fie că te supără senzația de greață, te doare spatele sau nu te odihnești bine noaptea, este posibil să te confrunți și cu o altă sursă de disconfort în timpul sarcinii: dinții sensibili. De aceea este important să știi ce anume îți poate cauza sensibilitatea dentară și cum să o tratezi în siguranță.

Afecțiuni dentare des întâlnite în sarcină

Pentru a minimiza orice risc în timpul sacinii, trebuie să știi la ce să fii atentă:

  • Gingii sau dinți care dor  – Corpul tău lucrează neîncetat când ești însărcinată pentru a te proteja atât pe tine cât și pe micuțul tău. Apar astfel schimbări hormonale, asociate de asemenea cu o tensiune arterială mai ridicată, ceea ce poate provoca o sensibilitate a gingiilor și a dinților care nu trebuie ignorată. Cea mai comună afecțiune dentară în timpul sarcinii este gingivita .
  • Gura uscată – Saliva are un rol important în a îndepărta bacteriile care cauzează infecții și carii, iar tu trebuie să iei măsuri dacă îți simți gura uscată în timpul sarcinii, pentru a evita orice complicație dentară.
  • Aciditatea crescută  – Senzația de greață și reflux gastric pe care multe femei însărcinate o simt crește nivelul de aciditate din gura ta, putând cauza eroziunea smalțului dentar și chiar duce la carii.

 

Cum să ai grijă de dinții tăi în timpul sarcinii

  • Mergi la dentist  Probabil cel mai important este să te programezi la un consult stomatologic în al doilea trimestru de sarcină. De ce tocmai trimestrul al doilea? Explicația este simplă: primul trimestru este vital pentru dezvoltarea corectă a bebelușului, iar în ultimul trimestru, stresul asociat cu anumite proceduri dentare poate crește riscul complicațiilor prenatale. Află aici  mai multe detalii despre controlul de rutină la gravide în trimestrul al doilea. O consultație la dentist te poate scăpa de multe riscuri asociate cu problemele dentare din timpul sarcinii.
  • Acordă atenție deosebită igienei orale – Ai grijă să îți periezi dinții de două ori pe zi și folosește zilnic ața dentară sau o perie interdentară. Dacă suferi de gingii sensibile, alege o periuță cu peri mai moi. Nu uita să îți cureți dinții cu atenție, în special în spațiile unde aceștia întâlnesc gingia. O igienă orală corespunzătoare în timpul sarcinii este importantă atât pentru tine cât și pentru bebelușul tău. Sănătatea orală precară este asociată cu pericolul de naștere prematură și riscul ca bebelușul să aibă o greutate mică la naștere.
  • Adoptă o dietă echilibrată – Încearcă să limitezi consumul de zaharuri și alege fructe, legume și alimente bogate în calciu, care vor contribui la sănătatea dinților și oaselor copilului tău (lactatele și legumele verzi sunt o alegere buna!).
  • Clătește-ți gura cu apă dacă suferi de senzații de greață pentru a ține nivelul acidului din gura ta în limite normale și a evita astfel eroziunea smalțului dentar.
  • Evită să ai gura uscată  – Ai grijă să te hidratezi corespunzător pe toată perioada sarcinii. Poți mesteca ocazional gumă fără zahăr pentru a stimula producția de salivă.

Sarcina poate fi una dintre cele mai frumoase perioade din viața ta, dacă înveți să ai grijă de tine! Medicii noștri dentiști sunt pregătiți să îți ofere sfaturi și să monitorizeze sănătatea dinților tăi, pentru ca tu și bebelușul tău să fiți în siguranță!

Daca ai întrebări despre sănătatea orală în timpul sarcinii, nu ezita să le adresezi într-un comentariu și să faci o programare aici pentru o consultație la Favorit Dental Clinic!