Cu toții știm că zahărul în exces este principalul vinovat pentru multe probleme de sănătate: creșterea în greutate, diabetul, lipsa de nutrienți și vitamine necesare pentru corpul nostru și o dantură cu probleme.

Deși auzi zilnic atenționări legate de excesul de zahăr pe care îl consumi, pare adesea imposibil să renunți la obiceiurile tale. Noi credem că oricine poate reduce consumul de zahăr pentru a-și îmbunătăți sănătatea orală, energia și viața.

Iată câteva sfaturi și trucuri care îți vor fi de folos…

 

Renunță treptat

Majoritatea celor care au încercat să renunțe la zahăr de obicei încearcă să îl elimine complet din dietă încă din prima zi. Chiar dacă este posibil să îți reduci substanțial poftele de dulce prin această metodă, cel mai sigur mod de a renunța cu succes la zahăr este să o faci treptat. Șansele să renunți vor fi mult mai mici.

Propune-ți în primele două săptămâni schimbări pe care le poți duce la capăt – îi vei da astfel corpului și creierului timp să se obișnuiască. Stabilește-ți obiective mici, cum ar fi să reduci la jumătate zahărul din cafea, să mănânci un desert mai mic, să renunți la sucuri.

După două săptămâni mai adaugă un obiectiv. Continuă procesul până când te vei obișnui să consumi mult mai puțin zahăr sau chiar deloc (depinde de tine!)

 

Citește etichetele

Zahărul se ascunde în foarte multe produse din comerț, chiar și în cele în care nu ți-ai putea imagina că ar fi nevoie să fie îndulcite. Dacă citești etichetele și alegi produsele care nu conțin diverse forme de zahăr vei fi deja pe drumul cel bun către o dietă mult mai sănătoasă. Ingredientele următoare reprezintă diverse forme de zahăr: sirop, miere, fructoză, concentrat din suc de fructe, sirop de malț, dextroză.

Cu cât unul dintre aceste ingrediente este situat mai sus în lista de ingrediente, cu atât cantitatea lui este mai mare în produsul respectiv.

 

Evită căderile bruște de glicemie

Dacă amâni momentul mesei când îți este foame, riști ca glicemia să îți scadă foarte mult. În acele momente vei simți nevoia fizică să mănânci repede ceva dulce pentru a-ți recăpăta energia.

Poți evita această situație dacă îți organizezi mai bine mesele și dacă incluzi în dieta ta anumite alimente bogate în fibre integrale, care eliberează energie treptat și contribuie la menținerea unui nivel stabil al glicemiei. Îți recomandăm să consumi pâine și paste integrale, quinoa, couscous, orez și ovăz integral.

 

Fă-ți un plan de rezervă

Observă care este momentul zilei în care poftești ceva dulce și fă-ți un plan: reorganizează-ți ziua în așa fel încât să te asiguri că ai o sarcină de îndeplinit exact când ai putea dori un desert.

Nu va fi ușor în primele zile dar vei observa că în 2-3 săptămâni pofta de dulce se va micșora mult sau chiar va dispărea.

 

Alege alte recompense

Desertul este perceput adesea ca o recompensă sau o consolare pentru o zi mai neplăcută. Depinde de tine să îți schimbi percepția treptat și să găsești alte recompense – ai reușit să implementezi timp de 2 săptămâni unul din sfaturile de mai sus? Recompensează-te cu orice vrei tu în afară de un desert.

În loc să te gândești la poftele de dulce, spune-ți singur că faci ceva extraordinar pentru corpul tău: alegi să te hrănești mai bine!

 

Desertul împreună

Nu este realist să îți propui că nu vei mai mânca zahăr niciodată. Un obiectiv mult mai sănătos este să îți permiți să te bucuri fără nici un regret de un desert delicios la ocazii fericite, alături de cei dragi. Fără să te gândești la calorii. Fără regrete.

Asociază desertul doar cu momente de fericire alături de cei dragi. A doua zi te poți întoarce la stilul de viață pe care l-ai ales, cu puțin zahăr și multă energie!

 

Zahărul este principalul vinovat pentru apariția cariilor și a altor probleme dentare. Programează anual un consult la Favorit Dental Clinic sunând la unul din numerele 0722.367.642 / 021.794.1466 sau completând formularul nostru de programări online chiar aici pentru a-ți păstra dinții sănătoși!