Detartrajul este o procedură stomatologică neinvazivă prin care se îndepărtează placa bacteriană și depozitele de tartru de pe dinți, lăsând în urmă suprafețe netede, lustruite și curate.

Printr-o igienă orală defectuoasă placa dentară se poate transforma într-un depozit aderent pe dinţi numit tartru. 

Tartrul se formează în timp, prin mineralizarea plăcii bacteriene cu sărurile prezente în salivă. Acesta aderă pe suprafața dinților dar și pe plombe, punți dentare, implanturi, aparate ortodontice. Inițial de o culoare alb gălbuie, în timp se colorează spre brun cenușiu ca urmare a pigmenților din alimentație (cafea, tutun, ceai). Dincolo de aspectul estetic, tartrul poate constitui un factor ce favorizează apariția bolii paradontale deoarece, în timp, alături de placa bacteriană depusă pe suprafața sa, poate determina inflamarea gingiei, diminuarea suportului osos, mobilitatea dintelui și, în final, pierderea acestuia.

Tartrul, care este cunoscut ca cel mai mare inamic al gingiei, poate fi îndepărtat cu uşurinţă prin detartraj.

Cum se realizeaza detartrajul profesional?

Această procedură stomatologică constă în eliminarea depozitelor de tartru de pe dinţi. Aglomerările rugoase de tartru reduc eficacitatea periajului dentar, favorizând acumularea şi proliferarea de bacterii care constituie un rezervor de toxine şi un mediu propice pentru dezvoltarea altor probleme dentare.

Acesta se poate realiza cu instrumente acţionate manual cu care se detaşează tartrul de pe dinți sau cu instrumente activate sonic sau ultrasonic. Aceste instrumente vibrează uşor îndepărtând tartrul de pe dinţi. Pe tot parcursul tratamentului un jet puternic de apă va acţiona pe ansă pentru a preveni supraîncălzirea dintelui din cauza vibraţiilor.

Detartrajul cu ultrasunete 

   Este cea mai folosită metodă. Ultrasunetele sunt  vibrații mecanice cu frecvențe foarte înalte (25 000 – 42 000 Hz), pe care urechea umană nu le percepe. Aceaste vibrații puternice ”sparg” și mobilizează tartrul iar jetul de apă al aparatului spală fragmentele și evită supraîncălzirea dintelui, pentru a nu afecta pulpa dentară (pulpită, necroză, gangrenă).

Deși este o manoperă mai ușor de realizat pentru clinician, detartrajul cu ultrasunete trebuie întotdeauna completat de cel manual. Este util în special pentru dislocarea tartrului supragingival. Nu se recomandă detartrajul ultrasonic persoanelor care suferă de afecţiuni respiratorii (ast, emfizem pulmonar, fibroză chistică) sau copiilor.

Pe lângă tratamentul profilactic, detartrajul este considerat prima linie a tratamentului parodontal nechirugical. Detartrajul are de asemenea efecte benefice la nivel estetic, prin îndepărtarea diferitelor pete, în același timp oferind o senzaţie de “curăţenie”.

Numai realizată la un interval regulat de timp această procedură reduce şi chiar elimină riscul apariţiei afecţiunilor gingivale – recomandarea  Favorit Dental Clinic este ca procedura sa fie realizată la un interval de 9-12 luni iar pentru fumători chiar mai des.