Sigilarea dinţilor este o metodă eficientă de prevenire a cariilor dentare la copii şi se recomandă imediat după erupţia dinţilor, atât la cei de lapte, cât şi la cei permanenţi. Este o procedură stomatologică modernă, deloc invazivă şi nedureroasă, care are rezultate excepţionale şi poate combate riscul cariilor cu până la 80%. Fiecare dinţişor este sigilat individual, iar sigiliile se schimbă o dată la câţiva ani.
Cum previne sigilarea dinţilor apariţia cariilor?
Suprafaţa coroanei unui dinte este formată din mai multe părţi. Printre ele se numară şi şanţurile şi fosetele coronare, care sunt considerate cele mai predispuse suprafeţe la formarea cariilor. Acestea sunt depresiunile şi şanţurile de la suprafaţa dinţilor prin care are loc fărămiţarea alimentelor în timpul masticaţiei. Se pare că în aceste şanţuri, proeminente şi depresiuni se acumulează cea mai multă cantitate de placă bacteriană sau tartru şi există de 8 ori mai multe riscuri de a dezvolta carii decât pe alte părţi ale suprafeţei dintelui.
Din cauza adâncimii, a denivelărilor şi şanţurilor, resturile alimentare nu sunt mereu îndepărtate corespunzător prin periaj dentar, se depozitează pe smalţul dinţilor şi formează tartrul care conduce la apariţia cariilor.
Sigilarea are rolul de a proteja această faţetă dentară de invazia cariilor, prin formarea unei bariere protectoare între suprafaţa dintelui şi resturile alimentare sau bacteriile care îi pot ataca.
Când se recomandă sigilarea dinţilor?
Sigilarea dinţilor este un procedeu care se poate face la orice vârstă, dar la copii este recomandată odată cu erupţia dentiţiei de lapte sau după apariţia dinţilor permanenţi. Erupţia danturii permanente are loc începând cu 6-7 ani.
Metoda este indicată în special la dinţii permanenţi, cu precădere la molari şi la premolari. Deşi este recomandat, nu este obligatoriu să fie sigilat fiecare dinte. Poţi opta pentru sigilarea celor care prezintă riscuri mai mari de a produce carii – sunt strâmbi, înghesuiţi, molarii, premolarii etc.
Cum se face sigilarea dinţilor?
Sigilările dinţilor se fac individual şi durează cam 15 minute per dinte. Sigilarea se face doar pe dintele complet sănătos, neafectat de carii. Este un procedeu care nu traumatizează în niciun fel dintele (nu se folosesc freze sau alte instrumente invazive) şi este nedureroasă.
Produsul care sigilează dintele constă într-o peliculă protectivă din plastic plasată pe partea dintelui presărată cu şanţuri şi denivelări. Procesul presupune mai mulţi paşi:
- Înainte de orice, medicul curăţă suprafeţele dinţilor care urmează să fie sigilaţi, prin periaj profesional şi îi usucă foarte bine
- fiecare dinte se tratează cu acid fosforic – procedeu numit gravare acidă, prin care se impregnează smalţul; acidul se lasă să acţioneze aproximativ un minut, iar apoi se clăteşte foarte bine cu apă şi se usucă; smalţul dintelui va căpăta un aspect uşor creţos şi va fi alb.
- următorul pas constă în aplicarea sigilantului pe suprafaţa dintelui, sub forma unui lichid, care este întărit apoi cu ajutorul unei lămpi speciale cu ultraviolet;
- în majoritatea cazurilor, după aplicarea peliculei nu se simte nici o diferenţă, iar în puţinele situaţii în care apar modificări de înălţime se recurge la finisare.
După sigilarea dinţilor sunt necesare vizite periodice la medicul stomatolog, cam o dată la 6 luni pentru verificarea stării lucrărilor, dar şi pentru evaluarea sănătăţii orale.
Ai la dispoziție o mulțime de soluții, însă dacă dorești să fii tratat de o echipa profesionistă de medici stomatologi contactează-ne la 0722.367.642 și o să îți povestim cum te putem ajuta noi. Favorit Dental Clinic – Pasiune pentru lucrul bine făcut!
Vino in luna iunie cu cel mic, iar Favorit Dental Clinic iti ofera o reducere de 20% la serviciile stomatologice.