Deşi istoria lor începe cu mult timp în urmă (s-au descoperit implanturi dentare rudimentare în mandibule datând din anii 600 i.e.n.) istoria implantului modern începe abia în urmă cu aproximativ 60 de ani.
Ca multe alte salturi ştiinţifice importante, descoperirea care face ca implanturile din ziua de astăzi să poată fi posibile a fost întâmplătoare. În anul 1952, un chirurg ortoped a observat că nu mai putea desprinde un mic cilindru de titan pe care îl plasase într-un os pentru a putea verifica cum se vindecă osul. Această proprietate specială a titanului de a fuziona cu osul, numită osteointegrare, este baza biologică a implantologiei moderne.
Implantologia orală nu este doar o modă, ci a produs poate cea mai mare revoluţie în stomatologie prin aceea că a permis adăugarea unor stâlpi suplimentari în zonele edentate permiţând astfel apariţia unei noi ramuri a proteticii.
Implantologia modernă este o ştiinţă aflată în permanentă dezvoltare iar progresul tehnologic continuă să o facă din ce în ce mai sigură şi cu rezultate mai predictibile.
Dacă la început implanturile aveau aceleaşi forme şi grosimi (doar lungimile difereau) şi aveau suprafeţele lucioase, implanturile de azi au forme şi dimensiuni care să se potrivească cu diferitele tipuri de dinţi pe care trebuie să-i înlocuiască. Suprafeţele lor au fost îmbunătăţite astfel încât să faciliteze procesul de osteointegrare, în loc să fie lucioase devenind aspre ca să mărească suprafaţa de care osul se poate ataşa.
Fidelitatea şi fiabilitatea îmbinării componentelor protetice, comportarea biomecanică a părţilor componente, fineţea cu care sunt lucrate se îmbunătăţesc continuu în paralel cu apariţia a noi tehnici, tehnologii şi metode de lucru.
Implanturile dentare au devenit în ultimul timp cea mai mare categorie de produse dentare, cu vânzări la nivel global de peste 4 miliarde de dolari anual.
Dacă primele firme de implanturi dentare au apărut în urmă cu aproximativ 50 de ani, astăzi putem vorbi de peste 150 de astfel de firme la nivel mondial.
Dacă la început portofoliul acestora era destul de restrâns astăzi multe dintre ele oferă servicii integrate de implantologie, protetică, training, etc
Pionierii în domeniu produc aşa numitele implanturi premium (Nobel Bio Care, Straumann, s.a.). Având o vechime mare pe piaţă (peste 50 de ani), produsele acestora sunt cel mai bine cercetate, testate şi documentate, oferind astfel siguranţa şi predictabilitatea cea mai mare. Având avantajul de a fi fost primele pe piaţa mondială a implanturilor aceste firme beneficiază de asemenea de un sistem global de distribuţie şi suport performant. De aceea oriunde s-ar afla în lume beneficiarii acestor implanturi pot fi siguri că vor găsi medici specialişti care să-i poată ajuta.
Pe lângă aceste mari firme au apărut mai ales în ultimii 20 de ani marea majoritate a firmelor producătoare de implanturi.
Toate aceste companii au acreditari şi sunt recunoscute pe pieţele, mai mult sau mai putin extinse pe care activează. Materialele utilizate sunt cunoscute şi practic aceleaşi iar tratamentele suprafetelor sunt de natură să favorizeze osteointegrarea astfel încât multe dintre ele produc implanturi de calitate.
Ceea ce contează foarte mult în acest sens este experienţa medicului în lucrul cu un anumit tip de implant.
În clinica noastră lucrăm cu 6 tipuri de implanturi: Adin, Alpha-Bio, MIS, Megagen, Nobel Bio-Care şi Straumann cu preţuri începând de la 450 Euro/implant la Adin mergând până la 800 Euro/implant la Straumann.
Toate aceste implanturi sunt garantate pe viaţă de către producători.
Citeste si Întrebări-şi-răspunsuri-despre-implanturi.