Vine toamna, vremea recoltelor, a mustului şi fructelor de tot soiul.
Ai avut momente în care savurarea unei îngheţate, a unui fruct sau plăcerea de a bea un ceai fierbinte în nopţile friguroase au fost experienţe dureroase pentru tine? Periajul sau folosirea periuţei interdentare te face să tresari ocazional? Daca este aşa, atunci este posibil să ai „dinţi sensibili”.
Sensibilitatea dentară este foarte răspândită, fiind estimat că aproape jumătate din populaţie o are ȋntr-o formă sau alta. Din fericire nu este o manifestare permanentă, ea apărând şi dispărând ȋn funcţie de prezenţa respectiv absenţa factorilor perturbatori.
Cauze
Dintele are trei ȋnvelişuri: smaltul, cementul şi dentina.
Dentina contine mii de canale microscopice. Aceste canale pleacă de la suprafaţa dentinei către nervii aflaţi ȋn centrul dintelui, ȋn pulpa dentară. Canalele conţin un fluid plasmatic care este mişcat foarte uşor atunci când dentina ȋşi pierde factorii protectori (smalţul şi/sau cementul) iritând astfel nervii dintelui. Acest proces cauzează hipersensibilitate şi adesea disconfort.
Smalţul, cea mai dură substanţă din organism, protejează coroana dinţilor sănătoşi. Pe lângă tocirea mecanică smalţul mai este afectat şi de aşa numita tocire acidă din cauza expunerii excesive la alimente şi băuturi acide (sucuri, fructe, etc). Odată ȋndepărtat smalţul nu se mai reface de aceea cea mai bună abordare este prevenţia.
Dentina poate fi de asemenea expusă din cauza retragerii gingiei, acolo unde stratul de smalţ este ȋnlocuit de stratul de cement, care este mult mai subţire şi mai fragil.
Ȋn mod particular, ȋn cazul retragerii gingiei un rol deosebit ȋl are tartrul, care se formează prin mineralizarea plăcii bacteriene. Tendinţa tartrului de a “dezlipi” gingiile şi a pătrunde sub acestea expune dentina şi creşte astfel sensibilitatea dentară. Din păcate tartrul nu dispare complet prin periaj oricât de bine ar fi acesta făcut.
Aici intervine detartrajul şi periajul profesional realizat cel puţin odată pe an (chiar mai des ȋn cazul fumătorilor).
Ce e de făcut?
Cariile şi dinţii ciobiţi pot fi o cauză a sensibilităţii dentare. În cazul în care doctorul stomatolog a eliminat aceste cauze o igienă orală corespunzătoare reprezintă cheia pentru a preveni deteriorarea ȋnvelisurilor protectoare ale dentinei şi retragerea gingiei.
Pentru o igienă orală corespunzătoare vă recomandăm următoarele:
-mestecaţi gumă de mestecat (fără zahăr, de preferinţă cu xilitol care este un ȋndulcitor natural) sau măcar clătiţi bine gura cu apă după fiecare masă care conţine alimente puternic acide sau zahăr (bacteriile din gură metabolizează zahărul foarte rapid şi produc acizi); nu e recomandat să vă spălaţi pe dinţi imediat după o asemenea masă pentru că smalţul este afectat temporar de acizi şi periajul poate să ȋnrăutăţească situaţia;
-folosiţi o periuţă de dinţi electrică (de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara) şi periuţă interdentară (seara); periuţa electrică este mult mai eficace decat una manuală şi maseaza mult mai bine gingiile, redându-le astfel vigoarea.
-igienizare profesională a danturii cel putin odată pe an (detartraj + periaj profesional);
Printre sfaturile medicilor stomatologi se mai numără şi folosirea unor paste de dinţi pentru dinţi sensibili, ape de gură care contribuie la întărirea smalţului, purtarea unor gutiere ȋn cazul ȋn care expunerea dentinei e din cauza bruxismului, etc.
În cazul în care suferiţi de sensibilitate dentară vă aşteptăm la noi pentru un consult de specialitate si variante de tratament personalizate!