Deși dinții sunt cea mai dură și rezistentă parte a organismului nostru, aceștia se pot crăpa, fractura sau chiar rupe. Cele mai comune cauze pentru fracturarea dinților sunt mușcarea unui aliment sau obiect tare, accidentele care rezultă din lovituri la față și gură sau cariile adânci care slăbesc dintele.
Ce voi simți?
Nu este neapărat necesar să simți durere atunci când un dinte se fisurează ușor. Durerea apare mai degrabă atunci când o parte a dintelui se rupe și provoacă afectarea nervului, putând apărea și dispărea aparent fără motiv. În principal, mulți oameni cu dinți fisurați sau fracturați simt durere doar atunci când mușcă din alimente, motivul fiind presiunea aplicată asupra dintelui.
Atunci când ai un dinte fisurat
Nu există nici o modalitate de a trata o fisură dentară acasă, singura soluție fiind o vizită la medicul stomatolog. Dacă simți durere la mușcătură sau dacă observi la trecerea limbii peste dinți o zonă mai ascuțită, îți recomandăm să programezi un consult la medic pentru a trata fisura.
Atunci când ai un dinte spart
În momentul în care un dinte ți se sparge, este cazul să faci o vizită de urgență la dentist. Medicul va evalua situația și va stabili dacă nervul dintelui este afectat și necesită tratament de canal.
Până să ajungi la cabinetul medicului, îți recomandăm să:
- Clătești gura temeinic cu apă călduță.
- Oprești orice sângerare care poate apărea în zona afectată aplicând presiune aproximativ 10 minute, cu ajutorul unor comprese sterile.
- Aplici comprese reci pe obraz sau buze în zona dintelui spart pentru a reduce inflamația și a diminua durerea.
Cum va repara medicul dentist dintele afectat?
În funcție de gradul de afectare al dintelui, medicul dentist va folosi diverse opțiuni de tratament. Iată câteva dintre ele:
- Fisurile minore nu necesită un tratament elaborat. Cel mai probabil medicul dentist va netezi ușor zona pentru a elimina rugozitățile dintelui.
- Dintele fracturat implică practic întregul dinte, fisura putând avansa de la suprafață către nerv. Câteodată fracturile pot fi tratate aplicându-se un material de umplere și instalându-se o coroană dentară pentru a preveni agravarea fisurii. Dacă nervul sau țesuturile moi ale dintelui sunt afectate, medicul stomatolog va recomanda tratamentul de canal pentru a păstra dintele natural.
- Spargerea dintelui vertical în două părți separate va necesita în primul rând eliminarea rădăcinilor care nu pot fi păstrate, urmând apoi realizarea tratamentului de canal și aplicarea unei coroane dentare. Există cazuri în care se poate recomanda totuși extracția dintelui dacă rădăcinile acestuia nu pot fi salvate.
- Slăbirea dintelui din cauza unei carii adânci va necesita restaurarea dintelui, planul exact de tratament fiind hotărât de medic în funcție de caz.
Un dinte fracturat sau spart nu trebuie ignorat! Cu cât amâni mai mult o vizită la medicul dentist, cu atât crește riscul unei infecții la pulpa dintelui, care se poate răspândi la gingie și chiar la osul maxilarului. Ai o urgență dentară? La Favorit Dental Clinic reacționăm prompt atunci când ne contactezi. Nu ezita să ne suni la numărul 0722.367.642!