„Fumatul dăunează grav sănătății!” Este probabil unul dintre cele mai cunoscute sloganuri. Prin „sănătate” ne gândim cel mai adesea la bolile de inimă sau plămâni. Înainte însă de a ajunge în corpul tău fumul și toate substanțele nocive ce le conține trece prin gură cu urmări foarte grave.
Iată doar câteva din problemele pe care le generează fumatul și care s-ar putea să te afecteze:
- Fumatul poate duce la decolorarea dinților prin reducerea cantității de salivă care are rolul de a curăța și proteja dinții.
- În urma fumatului apar petele maronii pe dinți. Tarul, extrem de lipicios și nicotina se lipesc efectiv de dinți, rămânând depozitate acolo.
- Glandele salivare din gură se inflamează.
- Procesul de vindecare în cazul extracției dentare, a tratamentului parodontologic sau a chirurgiei orale este mult îngreunat.
- Rata de succes a implanturilor dentare este mult mai mică, la fel este și durata de viață a acestora.
- Gingiile sunt și ele afectate. În cazul în care gingiile sunt infectate acestea se vindecă mai greu deoarece fumatul reduce cantitatea de sânge și vitamine (mai ales vitamina C) care ar trebui să ajungă la acestea.
- Fumatul cauzează halenă (respirație urât mirositoare) cronicăși uneori poate chiar provoca pierderea dinților.
- Chiar mai grav este că fumătorii sunt de trei până la șase ori mai expuși la boli parodontale. Partea bună este că același studiu a arătat că dacă te lași de fumat, riscul și efectele nocive ale fumatului descresc în timp. Primele semne al bolii parodontale sunt gingiile care sângerează, caz în care este necesar să te programezi la un control.
- Favorizează apariția plăcii dentare care este cel mai mare inamic al sănătății orale și poate duce la inflamarea gingiilor și pierderea dinților.
- Fumătorii sunt mult mai expuși la cancer de gât, limbă, buze sau gât. Un studiu din Statele Unite arată că 90% din persoane care au acest tip de cancer sunt sau au fost fumători și 37% din cei care s-au vindecat, dar au continuat să fumeze, au făcut iar cancer. Riscul de cancer este la fel de mare și la fumătorii care nu inhalează.
Fumătorii de țigarete, trabucuri și pipe sunt chiar mai expuși la riscurile de mai sus.
Nu uita, la un control medical de rutină medicul stomatolog caută și semne de cancer. Acesta poate fi depistat în fazele inițiale ceea ce îți poate chiar salva viața.
Renunțarea la fumat este singurul mod eficient pentru a rezolva și preveni aceste probleme. Pentru cei care nu reușesc sau nu își propun acest lucru este foarte important un control stomatologic la fiecare 6 luni pentru curățarea profesională a dinților și identificarea eventualelor probleme mai grave în stadii incipiente. Dacă au trecut mai mult de 6 luni de la ultimul tău control stomatologic, poate că ar fi potrivit să îți programezi unul chiar astăzi.
Și nu uita: fumatul dăunează grav danturii tale! Ai grijă de zâmbetul tău!