Pacienţii cu vârsta de peste 35 de ani, femeile însărcinate, fumătorii sau diabeticii au un risc crescut de a dezvolta afecţiuni gingivo-parodontale. Placa bacteriană care se acumulează pe suprafaţa dinţilor, supra şi subgingival, cât şi în spaţiile interdentare, declanşează procese inflamatorii gingivale. Prin extinderea inflamaţiei către ţesuturile parodontale profunde se formează aşa-numitele pungi paradontale, care afectează fixarea dinţilor în oasele maxilare. Acest proces este lent şi trecut cu vederea de către pacient, dar duce, până la urmă, la pierderea dinţilor.
Vârsta înaintată creşte riscul apariţiei afecţiunilor gingivale
Şansele unor afecţiuni gingivale cresc odată cu înaintarea în vârstă pentru că sistemul imunitar îşi pierde eficacitatea iar scăderea imunităţii poate contribui la apariţia afecţiunilor gingivale. Una dintre categoriile de pacienţi care au un risc crescut sunt fumătorii pentru că riscul de acumulare a plăcii bacteriene este mult mai mare, vulnerabilitatea gingiilor creşte şi micşorarea circulaţiei sângelui la nivelul gingiei duce la limitarea aportului de oxigen şi substanţe nutritive.
Afecţiunile gingivale şi femeile însărcinate
În perioada sarcinii, gingiile pot deveni sensibile şi vulnerabile la sângerări datorită modificărilor hormonale începând cu a doua sau a treia lună de sarcină şi creşte în severitate până în luna a opta, perioadă în care se pot observa sângerări, înroşiri sau inflamări.
Afecţiunile gingivale, diabetul şi stresul
Pacienţii care suferă de diabet zaharat, afecţiunea gingivală este pregnantă şi este cauzată de nivelul concentraţiei de zaharuri din sânge care “ajută” la acumularea de placă bacteriană. Persoanele diabetice au probleme gingivale pentru că structura vaselor de sânge este modificată, deci o reducere a circulaţiei sangvine care creşte vulnerabitatea în faţa atacului bacterian.
Stresul slăbeşte sistemul imunitar iar organismului îi este mai greu să combată afecţiunile gingivale şi poate duce la deprinderea anumitor obiceiuri care duc la apariţia afecţiunilor gingivale, cum ar fi fumatul sau consumul unor alimente nesănătoase, precum şi ignorarea necesităţii asigurării unei igiene orale zilnice adecvate.
Ai la dispoziție o mulțime de soluții, însă dacă dorești să fii tratat de o echipa profesionistă de medici stomatologi contactează-ne la 0722.367.642 și o să îți povestim cum te putem ajuta noi. Favorit Dental Clinic – Pasiune pentru lucrul bine făcut!