Există mai multe motive pentru care medicul dentist îți poate recomanda extracția unui dinte, așa că ți-am pregătit toate informațiile de care tu ai nevoie pentru a face față fără probleme unei extracții dentare.
De ce extracție?
Medicii dentiști recomandă extracția ca ultimă soluție, folosind tratamentele dentare disponibile pentru a încerca mai întâi să salveze orice dinte natural. Există totuși cazuri în care extracția dentară nu poate fi evitată:
- Deterioarea prea mare a dintelui la un nivel la care nu se mai poate interveni cu tratamentele existente.
- Un dinte care se mișcă din diferite motive.
- Existența unor dinți în plus la unii copii, care fac dificilă erupția dinților permanenți.
- Câteodată dinții de lapte nu cad în mod natural la timp pentru a permite dinților permanenți să erupă.
- În cazul pacienților care optează pentru aparate dentare poate fi necesară extracția unor dinți pentru a se crea loc suficient pentru o aliniere corectă.
- Pacienții cu probleme de sănătate severe care au sistemul imunitar scăzut pot prezenta infecții la dinți, extracția fiind recomandată în aceste cazuri.
- Pacientul simte un disconfort creat de măselele de minte.
La ce să te aștepți?
Medicul dentist îți va face mai întâi o radiografie a zonei pentru a folosi cea mai bună metodă de îndepărtare a dintelui, potrivită cazului tău. Dacă trebuie să ți se extragă măselele de minte, radiografia va fi una panoramică pentru a ghida medicul cu succes în procedura de extracție.
Există două tipuri de extracții dentare:
- Extracția simplă se efectuează pe un dinte vizibil în gură, care este erupt complet. Majoritatea extracțiilor simple necesită doar un anestezic local.
- Extracția chirurgicală este o procedură mai complexă, fiind recomandată în cazurile în care un dinte nu a putut rupe gingia pentru a erupe. Pentru extracția chirurgicală ți se va administra un anestezic local, fiind posibil să primești și anestezic intravenos sau anestezie generală (în funcție de caz). Este recomandat să nu fumezi deloc în ziua procedurii pentru a nu crește riscul de probleme după operație. Nu uita de asemenea să rogi pe cineva să te conducă acasă după extracția chirurgicală și să se asigure că urmezi recomandările post- chirurgicale ale medicului.
În ambele tipuri de extracții te poți aștepta să simți o presiune în gură, dar niciodată durere. Dacă în timpul procedurii simți orice fel de durere, nu ezita să îi spui medicului.
După extracție
Medicul dentist îți va oferi instrucțiuni detaliate pe care trebuie să le urmezi după orice extracție dentară. Dacă ai întrebări, asigură-te că le adresezi medicului înainte să părăsești cabinetul.
Nu uita că orice extracție reprezintă o intervenție chirurgicală. De aceea te poți aștepta la un anumit disconfort, chiar și după o extracție simplă. De obicei durerile în aceste cazuri sunt minime, iar medicul îți va recomanda administrarea de antiinflamatoare ușoare pentru ca tu să nu resimți vreun disconfort.
În cazul extracțiilor chirurgicale, nivelul de disconfort va fi mai accentuat după intervenție, intensitatea lui fiind bineînțeles influențată de dificultatea îndepărtării dintelui. Recomandările medicului vor fi mai stricte după extracțiile chirugicale, așa că ai grijă să le urmezi cu strictețe pentru ca zona să se vindece repede.
Consumă alimente moi (care nu sunt fierbinți) pentru câteva zile și ai grijă să nu fumezi timp de 24 până la 72 ore după extracție. Este important să nu folosești paie și să nu scuipi. Aceste acțiuni pot trage cheagul de sânge care se formează natural în gaura unde se afla dintele, cauzând complicații.
Chiar dacă nu este plăcut să apelezi la o extracție dentară, un medic dentist experimentat se va asigura că te simți confortabil pe tot parcursul intervenției și te va îndruma corespunzător pentru ca vindecarea să fie rapidă și fără durere!
Echipa Favorit Dental Clinic este gata să te ajute să treci cu ușurință peste o extracție dentară. Programează o consulație în clinica noastră chiar aici.