Pentru multă lume gândul de a vizita medicul dentist induce anxietate și teamă. Anxietatea dentară poate proveni din diverse motive, inclusiv experiențe negative din trecut, frica de durere sau neliniște generală cu privire la procedurile dentare.

 

Știi bine totuși că amânarea vizitelor la dentist aduce adesea probleme dentare serioase, care pot fi evitate. Majoritatea pacienților care vin la noi la cabinet cu probleme complexe au sărit peste consulturile de rutină din cauza fricii.

 

Vestea bună este că există tehnici verificate disponibile pentru a ajuta pacienții să-și depășească teama de a merge la dentist. Fie că îți e frică de scaunul stomatologic, proceduri dureroase, anestezia locală sau pur și simplu îți este rușine că ai amânat prea mult vizitele la dentist, există soluții pentru orice situație.

 

Caută un dentist care te înțelege

 

La fel cum nu poți fi prieten cu oricine, nu vei putea să scapi de anxietate cu orice medic dentist.

 

Este important să găsești un medic pregătit să comunice deschis cu tine.. De exemplu, la Favorit Dental Clinic ne încurajăm pacienții să ne mărturisească de la început orice temere. Discutăm înainte să tratăm.

 

Împărtășindu-ți experiențele și anxietățile anterioare în mod deschis, ne vei permite nouă dentiștilor să îți înțelegem mai bine situația. Un stomatolog plin de compasiune își va face timp să asculte și să ofere asigurare, creând un mediu sigur și confortabil pentru tratament.

 

Un profesionist grăbit, care nu dă timp unei discuții despre anxietate nu va fi potrivit pentru tine dacă îți este teamă deja.

 

Expunerea treptată

 

Când ne confruntăm cu pacienți cu teamă de stomatolog folosim o tehnică care s-a dovedit de succes în gestionarea anxietății dentare: expunerea treptată.

 

În prima vizită la noi nu vom trata deloc pacientul anxios. Vom folosi vizita pentru a familiariza pacientul cu cabinetul, pentru discuții cu medicii noștri și o evaluare a sănătății orale. Ne uităm în gură și atât. Discutăm despre planul de tratament și ne concentrăm doar pe primul pas din acest plan. Odată ce te vei simți mai în largul tău, vom programa o procedură simplă, non-invazivă, cum ar fi o curățare dentară. Progresând treptat prin acești pași, construim încrederea în medicii noștri și te ajutăm să reduci în timp anxietatea cu care te confrunți și să îți rezolvi cu succes problemele dentare.

 

Tehnici de distragere a atenției

 

Tehnicile de distragere a atenției pot fi incredibil de eficiente pentru a te ajuta să nu te concentrezi pe procedurile dentare. Deși fiecare pacient este diferit și are propriile preferințe, îți facem câteva recomandări:

  • Adu-ți o pereche de căști în care să asculți muzica preferată, un podcast sau un audiobook.
  • Apelează și la căști care anulează sunetul în cazul în care te temi de zgomotele din timpul tratamentelor.
  • Roagă medicul să dea drumul la televizor pe un program care îți face plăcere.
  • Dacă tu crezi ca ai fi mai relaxat, solicită-i medicului să vorbească mereu cu tine în timpul tratamentului – fie să-ți explice pașii și la ce să te aștepți fie să te angajeze într-o discuție – știm, vei fi un interlocutor care va folosi doar interjecții, dar unii pacienți își iau gândul de la proceduri când sunt prinși într-o conversație.

 

Un prieten de nădejde

 

Ai pe cineva în viața ta care te poate ajuta să fii mai liniștit? Ia-l cu tine la dentist! Te poate ține de vorbă cât aștepți și te poate însoți în cabinet. Persoana cu care vii poate fi cea care pune întrebări medicului dentist în timpul tratamentului și le poți asculta conversația.

 

Tehnici de respirație și relaxare

 

Unii pacienți cu probleme de anxietate practică exerciții de respirație profundă înainte și în timpul consultației pentru a se calma.

 

Ia în considerare explorarea tehnicilor de meditație sau mindfulness, care îți pot îmbunătăți capacitatea de a rămâne prezent și calm în timpul tratamentului.

 

Pauze în timpul tratamentului

 

Nu-i nimic ieșit din comun să ceri pauze în timpul tratamentului. Stabilește cu medicul tău de la început un semn (ridicarea mâinii de exemplu) când ai nevoie de o pauză. Respiră. 

 

Programarea următoarei vizite

 

Dacă anxietatea te-a împiedicat în trecut să îți programezi următorul consult, nu pleca din cabinetul stomatologic până nu ți-ai făcut următoarea programare. Propune-ți să nu o anulezi sub nicio formă. În cazuri care nu depind de tine, dacă anulezi programarea fă-ți o alta în același moment. 

 

Sedarea

 

În cazurile severe de anxietate dentară, stomatologia prin sedare poate fi soluția salvatoare. Poți opta pentru inhalosedare cu un gaz ilariant, care îți va induce o stare de bine, de relaxare. Medicul dentist te poate ajuta să te relaxezi și cu ajutorul sedării intravenoase. Trebuie să discuți aceste opțiuni cu medicul dentist pentru a determina dacă aceste opțiuni sunt potrivite nevoilor tale și stării tale generale de sănătate.

 

Nu lăsa frica să stea în calea sănătății tale dentare – fă astăzi primul pas către depășirea anxietății. Programeză-ți un consult la Favorit Dental Clinic, o clinică dentară modernă din București unde confortul tău este mereu pe primul loc.