Semne, mituri și remedii recomandate de către medicul dentist
Pentru un proaspăt părinte, erupția dinților bebelușului poate fi o perioadă stresantă și plină de necunoscute. Deși fiecare bebeluș poate reacționa diferit la erupția dentară, nu trebuie să intri în panică!
Ți-am pregătit un ghid complet care te va ajuta să identifici semnele erupției dentare și să atenuezi disconfortul bebelușului tău. Ca să eliminăm orice confuzie, vom demonta și cele mai comune mituri despre erupția dentară…
Când începe erupția dentară?
Primii dinți de lapte încep să erupă în general la bebelușii cu vârsta cuprinsă între 4 și 7 luni. Totuși, apariția primului dinte diferă pentru fiecare bebeluș, uneori putând avea loc fie mult mai devreme (3 luni) sau mai târziu (chiar și la un an).
Care sunt semnele erupției dentare?
Dacă observi la bebelușul tău unul sau mai multe dintre următoarele semne, este foarte probabil ca ele să fie cauzate de erupția primilor dințișori:
- Gingii inflamate, roșiatice sau sensibile la atingere
- Salivare extrem de abundentă
- Iritații ale pielii feței sau bărbiei (cauzate de obicei chiar de salivarea excesivă)
- Dureri gingivale (exprimate prin plâns și iritabilitate)
- Nevoia de a roade obiecte
- Lipsa poftei de mâncare (sau refuzul de a mânca alimente solide) manifestată pe o perioadă scurtă de timp de maxim 3-4 zile
- Tendința de a-și freca ochii, obrajii sau urechile
- Insomnie sau somn agitat
- Ușoară stare febrilă (niciodată mai mare de 38,5 grade Celsius)
Mituri comune care sunt false
Simptome precum febra mare, diareea sau iritația de scutec sunt adesea considerate cauze ale erupției dentare. Trebuie să știi totuși că nu există dovezi știintifice care să indice vreo legătură între aceste simptome și erupția dinților.
Atentie! Infecțiile urechilor pot cauza febră și simptome asemănătoare erupției dentare, precum iritabilitate, insomnie și tendința bebelușului de a duce mâna la față sau urechi. Urmărește îndeaproape comportamentul micuțului tău și consultă medicul pediatru pentru a determina dacă bebelușul se confruntă cu erupția dinților sau o altă problemă.
Remedii pentru alinarea durerilor gingivale
Iată ce poți face pentru a calma durerile cauzate de erupțiile dentare:
- Umezește o bavetă curată și ține-o la frider (nu în congelator!) jumătate de oră. Oferă-i bebelușului baveta și lasă-l să o roadă. Temperatura scăzută și presiunea aplicată pe gingii sunt cel mai bun remediu împotriva durerii.
- Lasă-l să roadă jucării gingivale moi care conțin lichid, după ce le-ai ținut în prealabil la frigider.
- Masează-i ușor gingiile cu un deget, după ce bineînțeles te-ai spălat temeinic pe mâini cu apă și săpun. Îl poți lăsa chiar să îți roadă degetul dacă observi că îl liniștește.
- În dozajul potrivit și după aprobarea medicului pediatru, îi poți administra paracetamol sau ibuprofen, pentru a-i ameliora durerile puternice și a elimina starea febrilă. Evită gelurile topice și analgezicele cu benzocaină, care s-au dovedit dăunătoare pentru copiii mai mici de 2 ani.
Semne îngrijorătoare
Adresează-te medicului pediatru dacă:
- Nu ești sigur că simptomele bebelușului au legătură cu erupția dentară
- Febra depășește 38,5 grade Celsius
- Bebelușul suferă de diaree (pentru a evita deshidratarea)
- Bebelușul suferă de vărsături sau refuză lichidele
- Observi răni la nivelul gingiilor
Îngrijirea dinților de lapte
Atunci când apar dinții de lapte, tu trebuie deja să fii la curent cu ceea ce trebuie să faci pentru a-i îngriji. Asigură-te că urmezi sfaturile noastre pentru igiena orală a bebelușului tău și adu-l la primul consult cu unul din medicii noștri dentiști cel târziu la împlinirea vârstei de un an.
Erupția dentară reprezintă o etapă importantă în primul an al dezvoltării bebelușului iar medicii Favorit Dental Clinic sunt pregătiți să îți răspundă la orice întrebare legată de îngrijirea dinților micuțului tău. Nu ezita să adresezi întrebări într-un comentariu și să faci o programare aici pentru o prima consultație a bebelușului tău la Favorit Dental Clinic!