Nu e un secret că sărbătorile de Paști vin la pachet cu multe bunătăți dulci, atât pentru cei mici cât și pentru adulți. Deși știm cu toții că dulciurile dăunează dinților și sunt principalele vinovate pentru apariția cariilor, vrem ca tu și familia ta să vă răsfățați de sărbători cu bunătăți, fără a vă pune în pericol sănătatea dentară.

DA, ai citit bine: poți mânca dulciuri fără ca dinții și sănătatea ta să aibă de suferit dacă urmezi sfaturile dentiștilor noștri

Sfaturi rapide de îngrijire a dinților după ce ai mâncat ceva dulce

  • Bea multă apă când mănânci un desert: apa ajută la neutralizarea acizilor care produc cariile.
  • Clătește-ți viguros gura cu apă. Dacă sari peste acest pas, bacteriile din fragmentele dulciurilor rămase între dinți vor produce acid toată ziua până ca tu să le îndepărtezi prin periaj seara. Acest acid îți va ataca smalțul dinților,
  • Nu gusta toată ziua: alege să mănânci dulciuri după masă și nu gusta dulciuri de multe ori pe parcursul zilei, între mese. Cu cât îți expui dinții mai puțin timp la acid, cu atât mai bine!
  • Nu peria dinții imediat după masă! Așteaptă minim 30 de minute după ce ai mâncat pentru a-ți peria dinții. Acidul prezent în gură slăbește smalțul dinților, așa că periajul imediat după masă poate face mai mult rău decât bine!

 

Dulciurile de evitat

  • Bomboanele lipicioase: cu cât desertul tău are o textură mai lipicioasă, cu atât dinții tăi vor suferi mai mult! Resturile vor rămâne lipite de dinți, permițând bacteriilor să secrete acid dăunător toată ziua. Atentie: fructele uscate trebuie de asemenea evitate, fiindcă ele conțin o cantitate concentrată de zaharuri și sunt extrem de lipicioase.
  • Orice desert care necesită mult timp pentru a-l mânca: acadele, drajeuri, bomboane.
  • Orice gustări gumoase, fiindcă acestea sunt cele mai acidice dintre deserturi.

Dulciurile de savurat

  • Ciocolata neagră este buna pentru dinti! Proprietățile ei s-au dovedit a fi mai eficiente decât fluorura în întărirea smalțului. Alege ciocolata cu minim 75% conținut de cacao și învață-ți copilul cu gustul acesteia chiar din momentul în care începi să îi oferi deserturi. Pentru Paști, aprovizionează-te pentru familia ta cu bunătăți din ciocolată neagră (iepurasi, ouă, praline)!
  • Ciocolată cu alune sau diferite feluri de nuci. Alunele sau orice altă nucă preferi în ciocolată vor ajuta la protejarea dinților, curățând de pe ei o parte din acumularea de bacterii numită de noi dentiștii biofilm.
  • Dulciurile de casă sunt cea mai bună alegere pentru desert, fiindcă tu știi exact ce conțin! Te sfătuim să înlocuiești zahărul normal cu zahărul de cocos, care conține un indice glicemic mai scăzut, fiind mai puțin dăunător dinților și sănătății tale în general. Savurează din plin o felie generoasă de cozonac sau prăjitura ta preferată și bea un pahar cu lapte alături, pentru a diminua efectele zahărului asupra dinților tăi.

 

Bucurii pentru cei mici

Un lucru este sigur: copiii vor mânca dulciuri de Paști, așa că sperăm ca tu să alegi bunătățile potrivite pentru sănătatea lor. Îți recomandăm totuși să nu faci din dulciuri atracția principală a acestei sărbători.

Înainte să îi oferi copilului tău un desert, învață-l să se bucure de tot ceea ce înseamnă această sărbatoare. Vopsiți ouăle împreună și încurajează-l să mănânce un ou fiert la masă, pentru multe vitamine. Oferă-i alături legume de sezon crocante (precum ridichile sau morcovii), care ajută și ele la curățarea naturală a dinților! Poți citi cum să faci mâncatul distractiv pentru copii chiar aici.

Combină sfaturile noastre despre deserturi cu periajul dinților de două ori pe zi și o ședință de igienizare la Favorit Dental Clinic și te vei bucura de dinți sănătoși și un zâmbet de invidiat de Paști și tot anul!