Imaginează-ți cum ar fi să îți pierzi unul sau mai mulți dinți din față în urma unei lovituri primite în timp ce faci sport. Nici râsul cu poftă, nici mâncatul, nici vorbitul nu ar mai fi la fel – viața ta ar fi afectată serios!
De aceea este foarte important să știi cum să eviți loviturile în zona gurii atunci când practici anumite sporturi sau activități recreaționale care pot rezulta în lovituri la nivelul gurii și al maxilarului.
Ce sunt gutierele de protecție și când trebuie să le porți?
Gutierele de protecție sunt niște dispozitive care îmbracă dinții pentru a minimiza riscul de fracturare al acestora și de rănire a buzelor, limbii, feței și maxilarului. Acestea acoperă de obicei dinții de sus și sunt eficiente în a proteja țesuturile moi ale limbii, buzelor și interiorului obrajilor. În cazul în care porți un aparat ortodontic, vei avea nevoie de gutieră și pentru dinții inferiori.
Gutierele de protecție trebuie să facă parte din echipamentul sportiv de bază, încă de la vârste fragede și sunt recomandate nu numai pentru sporturile de contact direct (fotbal, box, baschet, hochei etc) cât și pentru cele non-contact, care reprezintă un pericol de rănire a gurii (gimnastica, skateboardingul, mountain-bikingul, etc)
Tipuri de gutiere de protecție
Există 3 feluri de gutiere. Ceea ce trebuie să reții este că orice fel de gutieră alegi, aceasta trebuie să se potrivească dinților tăi, să fie comodă și să îți permită să respiri și să vorbești normal:
- Gutierele de protecție individuale sunt cele realizate de către medicul dentist special pentru dantura ta. Acestea sunt cele mai recomandate, fiind făcute după mulajul dinților tăi și oferindu-ți astfel un nivel ridicat de protecție și confort. Sportivii de performanță aleg întotdeauna acest tip de gutiere. Fiind realizate pe comandă, acestea sunt și cele mai costisitoare gutiere.
- Gutierele preformate de tip Fierbe și Mușcă sunt cele pe care le vei găsi în majoritatea magazinelor cu articole sportive. Acestea vin într-o formă de plastic și se fierb în prealabil, apoi se introduc în gură și se mușcă, permițându-le astfel să ia forma dinților tăi. Asigură-te întotdeauna că urmezi cu strictețe recomandările producătorului atunci când îți formezi gutiera.
- Gutierele universale sunt cele de serie și bineînțeles cea mai ieftină variantă, nefiind mulate perfect pe dinții tăi. Acestea vor fi incomod de purtat și îți vor cauza neplăceri atunci când vorbești.
Îngrijirea și înlocuirea gutierelor
- Gutierele de protecție trebuie înlocuite după fiecare sezon sportiv sau chiar mai devreme, dacă prezintă semne de tocire. Ideal este ca medicul dentist să evalueze starea gutierei la fiecare 6 luni, la controlul de rutină.
- Gutierele trebuie curățate temeinic și păstrate într-un mediu uscat atunci când nu le folosești.
- Îți recomandăm să ții gutierele într-o cutie specială, care permite pătrunderea aerului în aceasta, minimizând astfel riscul de dezvoltare al bacteriilor.
Practici sporturi de contact sau activități în care ți-ai putea răni gura și dinții? Nu amâna să îți iei o gutieră de protecție – mai bine previi decât să tratezi o leziune serioasă.
Te așteptăm la Favorit Dental Clinic pentru a-ți face o gutieră individuală! Programările se fac doar telefonic la 0722.367.642 iar consultațiile se realizează urmând un protocol strict de protecție.