Starea ta de spirit. Greutatea ta. Sănătatea dinților tăi. Toate aceste aspecte ale sănătății tale sunt direct influențate de…hormoni!

 

S-ar putea să te surprindă de exemplu că o creștere a nivelului hormonilor feminini (estrogenul și progesteronul) poate avea ca rezultat apariția bolilor gingivale. Un nivel mai ridicat al acestor hormoni crește semnificativ riscul de inflamare și sensibilitate la nivelul gingiilor. Lăsate netratate, aceste afecțiuni gingivale pot duce în timp la probleme serioase precum pierderea dinților naturali.

 

Deși tu nu poți influența fluctuațiile hormonale, stă în puterea ta să previi și să tratezi bolile gingivale atunci când acestea apar. Ca femeie, este important să știi cum să te îngrijești de sănătatea ta orală în perioadele sensibile din viața ta. 

 

Pubertatea

 

Ești la pubertate? Schimbările hormonale pe care le traversează o tânără adolescentă pot cauza inflamarea, înroșirea sau sângerarea gingiilor. Aftele sunt de asemenea comune în rândul adolescentelor, acestea vindecându-se de cele mai multe ori de la sine.

 

La pubertate, cel mai important tratament este prevenția. Ai grijă să te speli pe dinți dimineața și seara, să folosești ața dentară în fiecare zi și să mergi la dentist de două ori pe an pentru o curățare profesională și un consult de rutină.

 

Ciclul tău menstrual

 

S-ar putea să nu dai atenție schimbărilor din gura ta care apar cu câteva zile înainte de menstruație. Nu este ieșit din comun ca în aceste zile gingiile să fie mai sensibile sau să sângereze. Tot ceea ce trebuie să faci în acest caz este să nu ignori igiena orală zilnică. Dacă sângerările gingivale persistă după această perioadă este bine să discuți cu dentistul tău.

 

Sarcina

 

Sarcina este o perioadă extrem de sensibilă în care apar numeroase schimbări hormonale. Unele femei dezvoltă gingivită în timpul sarcinii tocmai din această cauză.

 

O vizită la medicul dentist în al doilea trimestru de sarcină este extrem de importantă și nu reprezintă nici un pericol pentru tine sau bebeluș. Este posibil ca medicul dentist să îți recomande igienizări dentare mai frecvente pentru a ține sub control gingivita, asigurându-se astfel că nu te expui la un risc crescut de naștere prematură din cauza problemelor gingivale.

 

Medicii Favorit Dental Clinic au 5 recomandări esențiale pentru femeile însărcinate pe care le poți citi chiar aici

 

Menopauza

 

Menopauza este o altă perioadă din viața unei femei care este marcată de schimbări hormonale majore. În această etapă trebuie să fii atentă în special la două aspecte: uscăciunea gurii și pierderea osoasă la nivelul maxilarului.

 

Saliva are rolul de a-ți curăța dinții de bacteriile cauzatoare de carii. Dacă la menopauză apare uscăciunea gurii vei fi mult mai expusă la apariția cariilor. Vorbește cu dentistul tău imediat ce sesizezi că ai gura uscată. Pe lângă tratamentul recomandat de medicul stomatolog, îți recomandăm să ai la îndemână bomboane fără zahăr și apă, pe care să le consumi cu încredere ori de câte ori simți nevoia. 

 

Acordă atenție și dietei,  fiindcă aceasta influențează direct uscăciunea gurii. Evită mâncărurile picante, sărate, lipicioase sau exagerat de dulci, precum și alcoolul, tutunul și cafeaua în exces. Toate acestea agravează uscăciunea din gură.

 

Scăderea nivelului de estrogen din timpul menopauzei scade și densitatea osoasă, chiar și la nivelul maxilarului. Un semn de avertizare la care să fii atentă este retracția gingiilor. Pentru a evita pierderea osoasă cere ajutorul medicului dentist.

 

Indiferent de perioada vieții în care te afli, ca femeie trebuie să știi cum să ai grijă de sănătatea ta orală. Echipa de medici dentiști de la Favorit Dental Clinic este pregătită să te ajute să îți păstrezi zâmbetul sănătos și fermecător chiar și atunci când te confrunți cu fluctuații hormonale. 

 

Te așteptăm la noi! Programările se fac fie telefonic la 0722.367.642 sau online (te contactăm noi pentru a stabili detaliile). BONUS: ai 25% reducere la prețul consultației dacă te programezi online!