Anii adolescenței își pot lăsa amprenta serios asupra sănătății dinților. Adolescenții sunt adesea atât de ocupați cu școala, sporturile și socializarea încât nu alocă suficient timp îngrijirii dinților. Lipsa unei igiene orale corecte, corelată cu o dietă încărcată cu dulciuri și gustări nesănătoase creează condițiile perfecte pentru apariția cariilor și a altor probleme dentare.
Probleme dentare la care trebuie să fii atent ca adolescent
Dacă ești bine informat și știi la ce probleme dentare te expui, poți lua decizii mai bune pentru tine:
- Ortodonție – mulți pre-adolescenți și adolescenți au nevoie de aparate dentare pentru a corecta dinții aglomerați sau strâmbi și a alinia corect mușcătura. Dintii înghesuiți sunt mai greu de mentinut curati, mărindu-se șansele ca ei să fie afectați sever de carii sau chiar să fie pierduți. Un simplu consult ortodontic va determina dacă ai nevoie de un aparat dentar.
- Gutierele de protecție – este important ca adolescenții care practică sporturi să își protejeze dinții în timpul antrenamentului cu o gutieră. Aceste dispozitive acoperă în mod obișnuit dinții superiori și sunt concepute pentru a proteja împotriva fisurilor dentare și a altor probleme cauzate de lovituri în zona gurii. Cere-i dentistului să îți facă o gutieră de protecție!
- Nutriția joacă un rol esențial în sănătatea orală. Zaharurile și amidonul din multe gustări și băuturi din comerț susțin formarea plăcii bacteriene, care distruge smalțul dinților. Un adolescent ar trebui să limiteze gustările nesănătoase pe cât posibil și să aleagă o dietă mai echilibrată.
- Fumatul – dacă nu fumezi, nu te lăsa tentat să te apuci! În afară de problemele de sănătate binecunoscute cauzate de fumat, acest obicei îți va păta dinții și gingiile, încurajând și acumularea tartrului pe dinți. Te vei alege cu un zâmbet care nu e deloc strălucitor, cu o respirație neplăcută și cu alte probleme care se vor dezvolta în timp. Să fii nefumător și sănătos e cool!
- Piercingul oral – în ciuda faptului că e la modă, piercingul oral poate provoca numeroase complicații precum infecții, sângerare necontrolată, fisurarea dinților și leziuni ale nervilor. Riscurile acestea sunt reale și poți fi chiar tu ghinionistul care se confruntă cu ele. Dacă nu vrei totuși să renunți la piercing-ul oral, consultă mai întâi medicul dentist, care te poate ajuta să faci cele mai sigure alegeri pentru sănătatea ta orală.
- Tulburările de alimentație – atât bulimia cât și anorexia sunt tulburări grave care afectează în mod direct sănătatea orală, contribuind direct la erodarea smalțului dinților. În timp ce un medic stomatolog poate corecta smalțul dinților deteriorat, el nu poate trata tulburarea de alimentație propriu-zisă, care îți poate pune viața în pericol. Dacă suferi de o tulburare alimentară, nu trebuie să îți fie jenă să ceri ajutor – discută cu părinții sau cu medicul tău și cere ajutor!
Oricât de aglomerată este perioada adolescenței, nu uita că felul în care îți îngrijești dinții acum va face diferența în viața ta de adult: fie te vei bucura de un zâmbet fermecător, fie vei fi chinuit și jenat de problemele tale dentare. Să îți păstrezi dinții sănătoși e mult mai simplu decât să îi tratezi pentru diferite probleme.
Asigură-te că îți periezi dinții de două ori pe zi, că folosești ața dentară (sau dușul bucal) zilnic și că mergi la un control de rutină în fiecare an. Pentru programări la clinica noastră, sună la unul din numerele 0722.367.642 / 021.794.1466 sau completează formularul nostru de programări online chiar aici.