Placa bacteriană (sau biofilmul dentar) este o peliculă albă-gălbuie și moale, care se depune zilnic pe suprafețele dure din gura ta (dinți, aparate dentare fixe sau mobile, proteze) și este formată din zeci de tipuri de bacterii și resturi alimentare. Bacteriile din placa bacteriană se hrănesc cu zahărul din alimentația ta, producând acizi care pot afecta în timp sănătatea orală.

Vestea bună este că placa dentară nu îți va afecta deloc dinții dacă înveți să o îndepărtezi cu aceste 3 metode eficiente:

 

Periajul dentar

Regula de aur care trebuie respectată zilnic este următoarea: periază-ți dinții dimineața și seara câte 2 minute. Deși majoritatea oamenilor cunosc bine regulile periajului, puțini respectă timpul recomandat de 2 minute, ceea ce înseamnă că vor rămâne pe dinți resturi de biofilm dentar. În timp, dacă nu îți periezi conștiincios dinții câte 2 minute dimineața și seara, placa bacteriană se va întări, transformându-se în tartru (principalul vinovat pentru apariția cariilor și a problemelor gingivale).

Important! Periază dinții dinspre gingie înspre dinte, placa dentară depozitându-se adesea la linia lor de întâlnire. Asigură-te că nu faci greșeli la periaj  întrebând medicul dentist dacă rutina ta este corectă.

 

Ața dentară

Periajul dinților nu poate îndepărta toate depunerile de placă bacteriană, fiindcă periuța nu poate ajunge la zonele dintre dinți. Pentru a curăța aceste zone greu accesibile, îți recomandăm să folosești ața dentară o dată pe zi.

Începe cu o bucată de ață dentară de aproximativ 30-40 de centimetri. Ține o mică parte a aței dentare între degete și introdu-o între dinți. Folosește o mișcare de sus în jos pentru a elimina placa dentară acumulată. Folosește o secțiune curată de ață dentară la fiecare spațiu dintre dinți. Citește aici ghidul nostru complet despre cum să folosești ața dentară.

Unele persoane găsesc dificilă folosirea aței dentare. Dacă ești una dintre ele, întreabă medicul dentist despre metodele alternative la care poți apela pentru curățarea spațiului dintre dinți (duș bucal, periuțe interdentare) cu ușurință. Fie că folosești ața dentară sau alte medode recomandate de către medicul stomatolog, este obligatoriu să îndepărtezi biofilmul dintre dinți în fiecare zi.

 

Curățarea profesională a dinților

Trebuie să știi că placa bacteriană nu poate fi îndepărtată complet doar prin igiena orală zilnică de acasă. Ca regulă generală, este important să îți programezi o curățare profesională a dinților (LINK ARTICOL august curatare profesionala) la fiecare 6 luni pentru a evita problemele dentare.

În timpul curățării profesionale, medicul dentist va îndepărta cu grijă depunerile de placă bacteriană și tartrul de pe dinți și de la linia gingiei. Manevrele de curățare realizate de către medicul stomatolog și indicațiile pe care le vei primi după ședință sunt personalizate pentru starea ta de sănătate orală, fiind extrem de importante pentru ca tu să îți păstrezi un zâmbet curat și estetic.

 

Acum că ai aflat de ce trebuie să îndepărtezi placa bacteriană de pe dinți, îți recomandăm să te programezi aici pentru o ședință de curățare profesională la Favorit Dental Clinic. Te așteptăm cu drag!