Mulți adulți încă au impresia că vizitele periodice la medicul stomatolog pentru prevenție nu sunt la fel de necesare odată cu înaintarea în vârstă. Deși mulți părinți își aduc copiii la dentist pentru controale regulate, ei înșiși nu se programează pentru vizite de prevenție. Motivul principal? Mulți cred că perioada copilăriei (prin incidența mare de carii) este cea în care apar cele mai multe probleme dentare.
Realitatea este că adulții pot dezvolta probleme dentare care diferă de cele ale copilăriei. Prevenția lor prin vizite regulate la medicul dentist este singura modalitate de a-ți păstra zâmbetul sănătos și de a avea cheltuieli stomatologice minime – cu cât o problemă este diagnosticată mai devreme, cu atât este mai simplu pentru medicul dentist să o trateze. Iată câteva motive pentru care îți recomandăm să îți evaluezi anual la medic starea sănătății tale orale.
Bolile parodontale
După împlinirea vârstei de 35 de ani, pacienții pierd dinții naturali cel mai adesea din cauza bolilor parodontale. Dacă rutina zilnică de menținere a igienei orale nu este urmată îndeaproape, placa bacteriană și tartrul încep să se acumuleze pe dinți. În cazul în care placa bacteriană și tartrul nu sunt îndepărtate periodic de către medicul dentist, acestea îmbolnăvesc gingia cauzând mai întâi gingivita și apoi parodontoza sau chiar pierderea dinților. Vestea bună este că poți preveni și trata din timp problemele gingivale mergând la medicul dentist măcar o dată pe an.
Deteriorarea plombelor
Plombele au o durată de viață între 8 și 10 ani, cu condiția să fie aplicate corect. În momentul în care plombele încep să se fisureze (din cauza duratei lor de viață sau ca urmare a unor șocuri mecanice atunci când muști ceva dur fără să vrei), bacteriile și resturile de alimente se pot aduna sub ele. În această situație încep să se dezvolte carii adânci sub plomba deteriorată, afectând adesea nervul (caz în care vei avea nevoie de tratament endodontic). Prevenția este iarăși cheie în evitarea acestei situații: la un consult de rutină medicul dentist poate sesiza fisurile plombelor, tratând zona și evitând astfel dezvoltarea cariilor adânci și afectarea dintelui.
Probleme ale articulației maxilarului
Mușcătura greșită (cauzată de poziționarea incorectă a dinților) și scrâșnitul dinților sunt doar două dintre obiceiurile care pot duce în timp la dureri neplăcute ale maxilarului sau chiar blocarea acestuia. Medicul dentist îți poate oferi soluții accesibile pentru a evita probleme ale articulației maxilarului.
Dacă obișnuiești să îți scrășnești dinții noaptea, medicul stomatolog îți poate confecționa gutiere speciale pe care le vei purta în timpul somnului pentru a diminua efectele acestui obicei.
Cancerul oral
Conform Institutului American de Cercetări Dentare și Craniofaciale, bărbații peste 40 de ani prezintă cel mai mare risc de a dezvolta o formă de cancer oral. Mai mult, fumătorii și persoanele care consumă alcool regulat sunt de asemenea predispuși la această boală.
În cadrul unui consult de rutină, medicul stomatolog examinează întotdeauna starea completă a sănătății tale orale, depistând inclusiv potențialele semne ale cancerului bucal sau de gât. Prevenția este cheie: depistarea incipientă a cancerului oral crește rata de supraviețuire cu 80%!
Vrei să previi afecțiunile dentare și să fii scutit în viitor de durere, timp pierdut și costuri mari? Vino la un consult la Favorit Dental Clinic anual. Te poți programa ușor sunând la 0722.367.642 sau online aici.