Dinții pot fi de multe ori foarte rebeli. Nu cresc uniform sau nu se așează într-o dantură perfecta. Uneori însă, aceștia pot crește într-un haos total: un dinte mai mic, unul mai mare, înghesuiți sau așezați unii peste alții și creează adevărate probleme.
Este ceea ce în termeni medicali se numește malocluzie. Noroc că ortodonția, specialitatea medicinei dentare care se ocupă de corectarea anomaliilor dinților, a găsit soluții pentru îndreptarea poziției dinților și a altor probleme similare.
Malocluzia poate fi cauza unor probleme medicale grave: durere, dificultăți în vorbire sau în masticație, dificultatea de a ține buzele apropiate. În plus, spălatul pe dinți nu mai este la fel de eficient ducând la o apariție mai rapidă a cariilor.
Mai severe pot fi însă efectele pe plan psihologic și social. Orice zâmbet dezvăluie o imagine nu tocmai plăcută. La școală, copilul se poate alege cu porecle care îl vor marca toată viață, iar la vârstă adolescenței și în tinerețe, o persoană cu malocluzie severă poate dezvolta adevărate temeri de a mai zâmbi, de a râde sau chiar de a mai vorbi corect, încercând conștient sau inconștient să evite a-și dezvălui dantura. Astfel de persoane pot deveni mai retrase sau mai puțin comunicative din acest motiv.
Cum apare malocluzia? Putem da vina și pe genetică (dacă mama sau tata au avut, este foarte posibil să se transmită și la copil) însă de cele mai multe ori cauza este una ce poate fi prevenită sau cel puțin anticipată pentru a solicita ajutorul unui medic stomatolog din faze incipiente.
Copiii care își sug degetele sau care folosesc intensiv suzetă sunt predispuși la a avea o dantură nu tocmai perfectă. Accidentele din copilărie pot avea urmări dacă nu au fost tratate corespunzător.
Ar fi foarte frumos și simplu să le putem spune dinților un milităresc „Alinieeee-rea!” și să se incoloneze perfect pe 2 rânduri, sus și jos. Nu este așa simplu dar din fericire există tratamente și proceduri stomatologice eficiente. Primul pas este însă acela de a merge la stomatolog chiar și pentru cazurile mai puțin grave.
Cea mai comună soluție este folosirea unor aparate dentare care aplică o presiune ușoară asupra dinților ajutându-i să ajungă înapoi în poziția corectă. Tipul aparatului dentar și durata aplicării acestuia este stabilită de medicul stomatolog.
Cazurile mai dificile pot necesită extragerea unui dinte ceea ce va face loc pentru ceilalți dinți să ajungă în poziție corectă. O altă metodă este un coafaj sau o remodelare dentară la nivel de dinte. În cazuri extreme se poate ajunge la operație pentru a remodela mandibula, dar aceste situații sunt rare.
Vestea bună: malocluzia este perfect tratabilă, iar dacă ai o astfel de problemă, nu mai aștepta, fă-ți o programare la 0722.367.642.